weby pro nejsevernější čechy

XVII. Muzejní noc v České Lípě

V pořadí již sedmnáctá muzejní noc ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě se uskuteční v sobotu 5. září. Muzeum se touto akcí tradičně zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií ČR, ačkoli letos kvůli covidové situaci v netradičním posunutém termínu.

Další změnou oproti předchozím ročníkům je omezení návštěvnosti expozičních prostor. Kvůli rekonstrukci oken a dveří na hlavní budově bude letošní akce probíhat v prostorách ambitu, loretánského dvora a klášterní zahrady.

Ambitový prostor byl pro letošní rok zaplněn desítkami palných zbraní ze sbírky muzea. Rozsáhlá výstava představí návštěvníkům zbraně s jejich kompletní výpovědní hodnotou o době jejich užívání, opravách, předělávkách, tedy v podobě, jak se nám zachovaly. Tímto je tato výstava unikátní. Mezi zhruba 160 kusy můžete vidět zbraň ze 17. století, ale i ty z dob nedávných, ale také historické terče a myslivecké trofeje.

S výstavou bude korespondovat i doprovodný program v loretánském dvoře. Uvidíte zde vojáky v různých uniformách, kteří nechají nahlédnout do světa zbraní, ale i běžného života vojáka. Ve stejném prostoru se potkáte i s mysliveckým zastavením a videoukázkami lovné zvěře.

Muzejním večerem nás  budou provázet různá vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci. Ve 21.00 se uskuteční v Biberově hudební síni houslový koncert Davida Singera k poctě Bohumila Malotína, který odkázal muzeu sbírky starých českých tisků a lužickosrbské knihy.

V ambitu budete mít možnost nahlédnout do knihařské dílny, ve které Vám představíme, jak se pracuje na mechanických strojích, ukážeme knižní vazby a razidla na zlatotisk a slepotisk
a předvedeme, jak se ručně šije kniha.

Během večera se představí několik profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. V klášterní zahradě se můžete těšit na orientální taneční představení s šavlemi pražské skupiny Siderea. V úvodu večera zazní swingová hudba skupiny AHA Band a následně  vystoupení Jazzové Farmy ze ZUŠ Česká Lípa. Na pódiu potěší především menší návštěvníky pohádka Červená Karkulka v podání divadelního spolku HRAjeto a do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru večera rozzáří světelná a tentokrát hodně barevná UV show v amfiteátru muzea.

Ani letos nebudou chybět tvůrčí dílny pro děti, ale také pestré občerstvení. Můžete se těšit na pražené mandle, frgále, sýrové pochoutky, sladké i slané palačinky a samozřejmě nebudou chybět  klobásky a jiné dobroty. K ochutnání bude i několik druhů chmelového moku.

S platnou vstupenkou z muzejní noci můžete v těchto večerních hodinách navštívit i Šatlavu – archeologické muzeum Českolipska, kde bude připravena výstava  Předchůdci palní zbraní, dílnička pro děti a dospělé, ale také promítání.

Muzejní noc finančně podpořilo Město Česká Lípa.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Jana Jermanová Jakubská

vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie – Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

Tagy