weby pro nejsevernější čechy

Červený kostel ve Varnsdorfu se opět otevřel veřejnosti

V sobotu 12. září se uskutečnila benefiční akce pro Červený kostel ve Varnsdorfu, v rámci které  kostel navštívilo více než 200 návštěvníků a  vybralo se úctyhodných 8600 Kč – ty budou použity pro další obnovu kostela. Akci pořádal spolek Červený kostel Varnsdorf, z.s. ve spolupráci s městem Varnsdorf a Ústeckým krajem.

Během dne byl pro veřejnost připraven speciální kulturní program, v rámci kterého vystoupily děti z mateřské školy Zahrádka, flétnový soubor ze základní školy Edisonova  a taneční skupina ze základní umělecké školy ve Varnsdorfu, vystoupil také Petr Smetana na saxofon a skupina Kviltet. Návštěvníkům se také promítal film mapující vývoj Červeného kostela, jehož autorem je  Petr a Pavel Danko.  Vyvrcholením celé akce a skutečnou hudební třešničkou na dortu nastalo v podání Komorního orchestru Severočeského divadla Ústí nad Labem se sólisty Terezou Mátlovou a Jaroslavem Svěceným.

Cílem Spolku Červený kostel Varnsdorf, z.s. (vznikl v září roku 2010 – v čele spolku je Eva Hamplová a Petr Šmíd) je záchrana jedinečné stavby ve Varnsdorfu.Díky městu Varnsdorfu, který je současně vlastník objektu, a dotacím z Ústeckého kraje se od roku 2016 započalo s obnovou zdevastovaného kostela. Velký speciální poděkovaní  patří především odboru správy majetku a investic – jmenovitě panu Milanovi Hanouskovi za dosavadní spolupráci. V současné době spolek aktivně  spolupracuje s MAS Český sever a připravuje se studie pro další využití  a oživení tohoto objektu pro účely veřejnosti.

Děkujeme všem, jež se zúčastnili akce a podpořili obnovu Červeného kostela ve Varnsdorfu.

 

Spolek Červený kostel Varnsdorf

 

Popisky k fotografiím:

01 – 02 Fotografie z benefičního koncertu 12.9. 2020 (foto Spolek ČKV)

03 – současný stav kostela – exteriér – foto T. Secký

04 – 06: původní, zdevastovaný stav kostela z roku 2010 (foto Spolek ČKV)

Tagy