weby pro nejsevernější čechy

Změna jízdních řádů, doprava ÚK (IDOL, VVO) a tak všelijak

V neděli 13. prosince 2020 přichází každoroční změna jízdních řádů, tak nezapomeňte, ať nejste překvapeni, až budete někam chtít jet.

Jistě, není na světě člověk ten, který by… Pokaždé se najde někdo, kdo remcá (třeba i já – Trilex bude ráno z VDF do Liberce odjíždět už jen v 7:47, přestupových 8:30 chybí, což se mi krajně nehodí, protože pak až 9:25). Přes veškerou snahu pořád bude spousta lidí jezdit auty. Obzvláště v téhle době, kdy jsou tací, co se už rok bojí vlézt do autobusu nebo vlaku, aby se náhodou s někým nepotkali. Přes veškerou snahu je tu pořád plno lidí, kteří se diví, nechápou, nikdy neslyšeli o celodenní (síťové) jízdence DÚK, jízdence Labe-Elbe nebo Euro-Nisa. Ano, jejich ceny se průběžně zvedají, tenhle rok se na ně do zahraničí občas nesmělo, přesto jde o úžasnou záležitost. Bez ohledu na dopravce a dopravní prostředek 24 na cestě. Bez hledání místa k parkování, bez nutnosti vracet se na výchozí místo výletu, a třeba i bez omezení napít se piva, když je žízeň. Bohužel, nikdo neví, co bude dál. Plány jsou, ale omezení také, stejně jako zavřené hranice. Příští rok by to mělo být takto:

Pokud se chcete podívat na kompletní jízdní řády DÚK, pak stahujte tady ->.  Co je asi třeba vypíchnout – s ohledem na vysokou pravděpodobnost četných změn spojů z důvodu koronaviru jen v elektronické podobě v PDF. Přeloženo – jak říká Jirka Rak z o.p.s. České Švýcarsko – v důsledku ekonomické krize může dojít i k omezení dopravy, to ale v této chvíli není rozhodnuto. Já osobně bych slůvka „může dojít“ nahradil za „zaručeně dojde“. Protože vytíženost spojů, ekonomická ztráta, úspory a tak.

Takže ještě souhrn, co se (zatím) povedlo a o čem nejen již zmíněný Jiří průběžně informoval:

Od 13. prosince 2020 bude zavedena nová vlaková linka U9 z Rybniště do Varnsdorfu. Tato linka by měla lépe reagovat na složité jízdní řády na pomezí tří zemí a posílit spojení Varnsdorfu s vnitrozemím. Nahrazuje jednu ze dvou dosavadních větví Trilexu, tedy linky L7. Na druhou z nich bude mít přímou návaznost, stejně jako bude v Rybništi propojena se spoji do Rumburku, České Lípy i Děčína. Znamená to mimo jiné výrazně hustší nabídku spojů, v pracovní dny dvanáct párů místo dosavadních osmi párů spojů. S ohledem na velmi krátkou trasu ji obslouží ty nejmenší motorové vozy řady 810.

Na Děčínsku dojde k posílení dopoledních prázdninových spojů na lince 438 v relaci Děčín – Hřensko, Mezná, jež v minulém období kapacitně nepostačovala. Do jízdních řádů linek 434 a 438 byla vložena nová zastávka Děčín, Loubí IV na základě podnětů cestujících.

Na Šluknovsku dojde k časovým změnám o víkendu a svátcích na lince 407 a 409 (z důvodu změn časových poloh vlaků linky L7 Liberec – Varnsdorf). Dále bude linka 401 posunuta z důvodu zachování přestupních vazeb v zastávce Rumburk, Bytex 01 a zároveň bude vytvořena návaznost na vlakové spoje do/z Drážďan ve stanici Ebersbach. Linka 407 bude posílena v zimní sezóně jedním spojem a v letní sezóně třemi přidanými spoji.

Na železnici jezdí v rámci Dopravy Ústeckého kraje už rok sedm dopravců. Jsou to společnosti ARRIVA vlaky, České dráhy, Regiojet ÚK, Die Länderbahn CZ, Die Länderbahn GmbH DLB, GW Train Regio a také společnost AŽD Praha, která zajišťuje pravidelný provoz na tzv. Švestkové dráze a nově od června 2020 také na nové turistické lince T4. Nová linka U9 linka, kterou zajistí České dráhy, (Rumburk-) Rybniště – Varnsdorf nahrazuje spoje linky L7, která bude vedena jen v relaci Liberec – Zittau – Varnsdorf – Seifhennersdorf. Nově na jaře 2021 vyjedou také dvě turistické linky T9 Liberec – Zittau – Varnsdorf – Rybniště – Mikulášovice (dopravce Die Länderbahn) a T10 Praha – Mladá Boleslav – Česká Lípa – Rybniště – Mikulášovice (dopravce KŽC).

Od 1. ledna 2021 dojde také k mírnému navýšení jízdného v rámci cestování v DÚK.Na delší cestě například mezi Děčínem a Varnsdorfem dojde ke zdražení z původních 63 korun na 66 korun. Celodenní síťová jízdenka podraží o deset korun, z původních 130 korun na 140 korun. O deset korun dojde k navýšení také u jízdenky Labe – Elbe, na kterou se nově sveze v jedné z variant jeden dospělí a dvě děti do 15 let za 300 korun. Nový ceník bude zveřejněn na webových stránkách.

Linka 407 Brtníky – Krásná Lípa- Varnsdorf bude mít širší rozsah provozu ve všední dny i o víkendech a pojede až k nádraží Varnsdorf, kde budou okamžité přestupy na vlaky do a od Liberce (přes Žitavu). Takže i v zimě spolehlivě třeba k ledopádům. V sezoně duben – říjen o víkendech pojede až ke sportovnímu areálu TRIXI v Grossschönau. Nejbližší wellness v okolí tak zpřístupněn veřejnou dopravou.

Namátkou, co v posledních letech zlepšeno v dopravě ve Výběžku. (Až bude někdo radivý říkat, že to je málo, špatně, apod., může to jít dělat – vyjednávat s Krajem, obcemi, dalšími partnery, NP, apod. Uvidíme, jak to zmákne. Předám z fleku).

– autobusy do Rbk a Krásná Lípa jedou ve Vdf k nádraží, zde přípoj na vlaky z/do Zittau, Liberce
– v sezoně o víkendech nové busy od Brtníků a Varndorfu až do TRIXI v Grossschönau
– nově časté vlaky z Rybniště do Varnsdorfu, s přípoji ve Vdf do Liberce a v Rybništi do České Lípy
– autobusy z Chřibské a Rumburka mají v Ebersbachu přípoje na vlaky do Drážďan
– autobusy z Vdf, Krásné Lípy do Brtníků jedou celoročně, i v So a Ne, v Brtníkách hned přípoje směr do a z Mikulášovic
– posílené vlaky směr Česká Lípa, Mladá Boleslav (zde i díky LK)