weby pro nejsevernější čechy

Právě zkouším oříšková másla Hepynats

Už před několika dny jsem se zamýšlela nad tím, že mnoho výrobců na trh chrlí přehršel nových výrobků. Je pak tedy velice těžké vybrat ten správný produkt, tu správnou příchuť bez toho, aniž bychom udělali krok vedle. A v tu chvíli mě to napadlo! Co kdybych to za Vás všechno ochutnala nebo vyzkoušela, napsala, jaké to je, a Vám by to pomohlo v následném rozhodování. No a takhle vlastně vznikl můj nový formát článků. Taky jsem si chtěla najít nějaký důvod, proč budu moct třeba mlsat oprávněně, ale to je asi vedlejší. Samozřejmě vím, že každý máme jiné chutě a jiné preference, takže to, co chutná nebo vyhovuje mně, nemusí zas být to pravé pro vás. Tak to berte v potaz.

A o čem bude tahle premiéra? Při mé poslední návštěvě v rumburské Násypce jsem si všimla plného regálu máslíček Hepynats. V minulosti jsem už měla možnost jedno ochutnat, když jsem ho dostala od Alenky Košnarové (zakladatelka Hepynats) dárkem při tvorbě našeho společného rozhovoru, který najdete zde. Ale přeci jen to je už nějaká doba a vůbec si nepamatuji žádné detaily, jak to vlastně chutnalo. O pár dní později mi to nedalo a do Násypky jsem zavítala znovu a na regál se vrhla útokem! Z obchůdku jsem si odnesla pět maličkých máslíček a hrdě kráčela domů. Každé bylo jiné příchuti. Tak si je jdeme rozebrat!

Arašíd

Když jsem skleničku otevřela, zacítila jsem výraznou vůni arašídových oříšků. Hned při prvním namočení lžičky jsem zjistila, že tohle máslíčko patří mezi tekutější. Což mi vlastně i vyhovuje, protože se dá dobře roztírat. Můj první chuťový dojem byl jako kdybych právě chroupala arašídy. Ta chuť byla opravdu identická. Myslím si, že tím pádem si můžete být na 99,9 % jistí, že tam ty arašídy opravdu jsou a není tam nic, co by je nahrazovalo. Takovou chuť totiž ničím nenahradíte. To bych hodnotila jako plus. Jako mínus bych možná zmínila, že jsem měla v puse takový zvláštní suchý pocit, ale asi to tak být má. Máslíčka jsem se rozhodla ochutnávat také po tom, co stráví nějaký čas v lednici. Tohle teda vůbec nezměnilo konzistenci a vlastně zůstalo úplně stejné, jen s trošku studeným efektem. A jako poslední test jsem zvolila palačinky. S palačinkou se výrazná chuť oříšků trochu utlumila a asi mi to chutnalo víc než samotné máslíčko. Jako trochu nepříjemné bych hodnotila, že se lepilo na zuby, ale asi to nebylo nic, co by se nedalo nějak překousnout.

Arašíd mléčná čoko

Po čuchu jsem hned poznala, že tohle bude něco trošku sladšího. Po chuti se mi to ale moc nezdálo, tak jsem ho zkusila porovnat s předchozím Arašídem. A tam se ukázala pravda! Arašíd mléčná čoko je opravdu sladší než Arašíd. Kdo by to byl čekal, že? Nepředstavujte si ale žádnou cukrovou bombu. Tahle sladká chuť je velice příjemná a pro lidi s citlivými zuby, jako jsem třeba já, je to super volba na mlsání. Konzistencí v pokojové teplotě je tohle máslíčko trošku víc hustší než přechozí, ale po pobytu v lednici ztuhne a začne se malinko drobit. Jako pohodlnější varianta užívání se tedy jeví spíš ten první způsob uchovávání. Na palačince se výraznější chuť ořechů trochu utlumí a na povrch krásně vyjde ta čokoládová.

Arašíd hořká čoko

Na tuhle příchuť jsem se těšila asi nejvíc ze všech, protože hořkou čokoládu mám moc ráda. Po ochutnání se ale ukázalo, že s kvalitní hořkou čokoládou, která je opravdu hořká, jsem se asi nikdy nesetkala. Chuť arašídových oříšků kompletně převálcovala výrazná chuť hořké čokošky. Pro mě to bylo spíš takové zklamání, ale pro ty, kteří milují (opravdovou) hořkou čokoládu, to bude asi trefa do černého. Co do konzistence bych tohle máslíčko zařadila asi mezi nejhustší z mnou ochutnávaných. V lednici ztuhlo ještě víc, takže jsem ho lžičkou skoro musela dlabat a hořkost se také více zvýraznila. Takže za mě spíš v pokojové teplotě. Palačinka tomu taky moc nepomohla, protože stejně jako u mléčné čoko se chuť oříšků utlumila a byla cítit spíše čokoláda.

Kešu

Kešu oříšky jsou sami o sobě více mazlavé a to se odrazilo i na této příchuti. První trošek na lžičce mi úplně zalepil celou pusu. To bylo velice nepříjemné a kazilo mi to celý dojem z máslíčka. Celkově příchuť Kešu byla taková nevýrazná. Neměla skoro žádnou vůni a ani chuť nebyla nijak speciální. Kupodivu lednice tomu maličko pomohla! Chuť kešu oříšků byla pak o něco výraznější a máslíčko mi chutnalo více, než za pokojové teploty. Roztírání na palačinku taky úplný sen nebyl, protože to šlo dost ztuha. Po zakousnutí nastal opět ulepený pocit v puse a žádná výrazná chuť se nedostavovala. V této příchuti bych klidně uvítala nějaké slanější tóny. Bylo by to něco nového a myslím si, že by to u mnohých mělo úspěch.

Kešu bílá čoko-kokos

Na to, že kokos ani bílou čokoládu tak úplně nemusím, tohle tak úplně špatný nebylo. Opět se sice vytvářel v puse ulepený pocit jako u Kešu, ale chuťově bych ho hodnotila určitě lépe. Nevýraznou chuť obyčejného kešu máslíčka vystřídala výrazná chuť kokosu a slaďounká chuť bílé čokolády. I vůně se jevila sladce. Při pokojové teplotě bylo máslíčko značně tekuté, ale v lednici pěkně ztuhlo na příjemnou konzistenci. Na palačince se dobře roztíralo, chuťově se utlumil kokos a více vyšla najevo sladká chuť, která byla ale stále příjemná, nepřeslazená.

A rychlé shrnutí? Pro mě to byla úplná premiéra v oříškových máslech. Asi nemůžu říct, že bych z tohoto typu produktu byla úplně odvařená, ale špatné to vůbec nebylo. Za mě nejlepší byl Arašíd mléčná čoko a na poslední příčku bych umístila Kešu. Do lednice bych je vůbec nestrkala, protože za pokojové teploty jsou v drtivé většině lepší a lépe se roztírají. A na palačince mi chutnali více než nějaká marmeláda, protože ani jedno nebylo nijak přeslazené. Také z této ochutnávky můžu říct, že v Hepynats najdete opravdu kvalitní přísady. To soudím už jen podle hořké chuti máslíčka Arašíd hořká čoko nebo podle výrazné oříškové chuti příchutě Arašíd. Nemůžu říct, jestli si je budu pravidelně kupovat, ale určitě bych chtěla zkusit i zbylé příchutě! Protože co nezkusíte, to nemůžete soudit.

Foto: Tereza Sobotková

Tagy