weby pro nejsevernější čechy

Český PEN klub v době koronaviru aneb Pozoruhodný video a audio archiv

V době zákazu většiny veřejných akcí z důvodu pandemie koronaviru v roce 2020 se – kromě mnoha jiných – prakticky všechny osobnosti a instituce působící v oblasti kultury musely tak či onak vyrovnat s uzavřením do jakési nechtěné klauzury.

Většinou tuto krajně nepříjemnou situaci řešily modifikováním činnosti pro veřejnost z „živých akcí“ na „virtuální“. Jinými slovy: přešly ze zakazovaných akcí pro publikum v sálech a klubech na produkce v „bezpečném“ prostoru internetových médií. Někdy proto, že už byly rozpracované projekty – zejména divadelní představení, autorská čtení apod. – které bylo škoda jen tak „zahodit“, jindy prostě proto, že bylo třeba alespoň nějak pokračovat v činnosti.

Se zmrazením veřejné činnosti se například České centrum mezinárodního PEN klubu popasovalo tím, že vytvořilo projekt Video a audio archiv PEN klubu a nabídlo v něm spisovatelům, a to nejen svým členům, možnost představit novou literární tvorbu formou videa nebo audio nahrávky namísto zavedených veřejných čtení. S myšlenkou tohoto archivu přišla tajemnice PEN klubu Dana Mojžíšová, která má lví podíl také na přípravě a finálním zpracování nahrávek.

Technické provedení je různé, podle možností jednotlivých autorů. Buď byly nahrávky pořizovány přímo v kanceláři PEN klubu v pražském Kolowratském paláci (samozřejmě za striktního dodržení „korona pravidel“), případně autoři mohli pořídit nahrávku ve svém domácím prostředí vlastními prostředky – ty poté byly v PEN klubu zpracovány a následně zveřejněny.

Zájemci o literaturu tak mohou slyšet například hlasy spisovatele Jiřího Stránského, herce a spisovatele Milana Lasicy, básníka a písničkáře Jiřího Dědečka, písničkáře a spisovatele Vladimíra Merty, básníka Jiřího Žáčka a dalších.

Z našeho regionu najdeme v nahrávkách také libereckého výtvarníka a herce Milana Janáčka, vydavatele bibliofilií Josefa Vinkláta, nebo varnsdorfského básníka a překladatele Milana Hrabala.

Videa jsou umístěna na youtube a díky tomu se mohou těchto čtení „účastnit“ i posluchači, kteří by se pravděpodobně na „živá čtení“ v Praze i na jiných místech republiky nedostali. Navíc se mohou k oblíbeným autorům vracet a pokud například vyučují český jazyk nebo literaturu, mohou těmito nahrávkami obohatit svou výuku.

Jako všichni lidé v této zemi doufáme, že koronavirus se podaří co nejdříve zkrotit. Na druhou stranu si lze přát, aby ani potom záslužný audio-video projekt PEN klubu neskončil. A my měli možnost seznámit se s dalšími autorskými počiny českých spisovatelů.

IŠ, -mhra-