weby pro nejsevernější čechy

Hrady spatřené…

Památník K. H. Máchy v Doksech, pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, pro návštěvníky připravil novou výstavu Hrady spatřené.
Nyní možnost si v expozici prohlédnout kresby K. H. Máchy, který byl nejen básníkem, ale i vášnivým cestovatelem. Psal si seznam „hradů spatřených“ a zápisy doprovodil kresbami.

V době 1. poloviny 19. století byla rozšířená záliba v cestování. Souvisela s poznáváním památek slavné minulosti i s romantickým kultem přírody.

Karel Hynek Mácha byl vášnivý cestovatel. Chodil většinou pěšky a vyhledával zejména romantická místa spojená s historií a krásnou přírodou. Psal si seznam „hradů spatřených“, zápisy doprovodil kresbami. Dochovalo se jeho 115 kreseb a akvarelů. Tyto Máchovy práce vznikaly přímo v plenéru (doma pak některé z nich koloroval). Hrady kreslil většinou z dálky za použití dalekohledu. Dnes známe Máchu hlavně jako básníka, ale  jeho současníci oceňovali také jeho malířskou zručnost a um.

Výstava je doplněna rytinami F. A. Hebera, pražského kupce a amatérského historika, který za svého života popsal 586 hradů a tvrzí, které osobně navštívil.

Výstava je otevřena od 4. května do 31. října 2021.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Jana Jermanová Jakubská
Vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie
Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa
Tel.: 487 824 145, 702 000 096
www.muzeumcl.cz

Tagy