weby pro nejsevernější čechy

Den podstávkového domu v Kravařích 2021

Od roku 2005 se pořádá každoročně (koncem května) Den otevřeného podstávkového domu.
Jedná se o akci, která má přiblížit návštěvníkům život v těchto domech a možná i přesvědčit, aby tyto stavby lidové architektury byly restaurovány, nebouraly se a zůstaly zachovány pro další generace.

Podstávkové domy se nacházejí na současném trojzemí, a to na území České republiky, Německa (například město Žitava) a Polska (například město Bogatynia). Tyto stavby jsou v majetku soukromých osob nebo slouží jako muzea (skanzeny).

V naší zemi se nacházejí ve velkém množství podstávkové domy v Libereckém kraji. V lokalitě, ve které se nacházíme, tj. na Českolipsku, se zmíněné stavby stavěly na vesnicích, ale i ve městech, například v Novém Boru, Kamenickém Šenově, Jablonném v Podještědí, Zákupech, Kuřivodech, Chlumu, ve Žďáru, v Lindavě, Dolní Světlé, ve Sloupu v Čechách, v Krompachu, Polevsku, Oknech, Nedvězí, Tuháni nebo v Kravařích (Vísecká rychta).

Vísecká rychta, pobočka českolipského Vlastivědného muzea a galerie, bude otevřena zdarma v sobotu 29. května 2021 od 9:00 hodin do 17:00 hodin.

Jana Jermanová Jakubská
vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie – Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa
Tel.: 487 824 145, 702 000 096
www.muzeumcl.cz

Tagy