weby pro nejsevernější čechy

Výstava KUS DOMOVA na náměstí v České Lípě

Ve čtvrtek 10. června 2021 bude v 15 hodin na náměstí T.G.M. v České Lípě slavnostně zahájena venkovní výstava nazvaná Kus domova, na jejímž vzniku spolupracovalo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě a město Česká Lípa prostřednictvím svého Regionálního turistického informačního centra.
Výstava potrvá do konce října letošního roku. Autory výstavy jsou historik Tomáš Cidlina a grafik Pavel Kraus.

Výstavu Kus domova s podtitulem Lidé/Místa tvoří 18 velkoformátových panelů s fotografiemi z provenience někdejších Českolipanů, kteří byli z města odsunuti po roce 1945. Fotografie doprovází text nazvaný Domov, jehož autorem je českolipský lékař Fritz Wenzel. Soubor fotografií, který bude výstavou představen veřejnosti vůbec poprvé, získal historik Tomáš Cidlina v roce 2019 během návštěvy u paní Helgy Heller. Ta společně se svým manželem Viktorem Hellerem věnovala velké úsilí tomu, aby v exilu roztroušení Českolipané udrželi vzájemné kontakty. V jejich domě v bavorském Passově několik desetiletí sídlila redakce časopisu Leipaer Heimatbrief a časem zde byla nashromážděna bohatá sbírka fotografií města a jeho obyvatel. Část této sbírky se nyní vrací zpět, někdejší a současní Českolipané si tak mohou pomyslně pohlédnout do očí.

Výstava Kus domova bude mít také svou Online mutaci, kterou si budou moci zájemci prohlédnout na stránkách www.muzeumcl.cz pod odkazem virtuální muzeum. Na téma výstavy navíc muzeum přichystalo on-line přednášku, která je naplánovaná na úterý 15. června od 10 hodin. Připojit na ni se můžete zde: https://meet.google.com/qmy-bkpn-mfm

Děkuji vlastivědnému muzeu i historiku Tomáši Cidlinovi za jeho iniciativu, na které se jako město rádi podílíme. Je důležité si připomínat dějiny našeho města, abychom nezapomínali na to, na jakých základech Česká Lípa stojí. Věřím, že výstava bude příjemným zpestřením veřejného prostoru, kde se lidé opět dozvědí něco nového o svém městě. Fotografie jsou moc hezké a jsou zajímavou sondou do minulosti. Výstavě přeji, ať se líbí a najde si mnoho spokojených prohlížejících,“ dodala starostka České Lípy Jitka Volfová.

Mgr. Tomáš Cidlina
historik novodobých dějin VMG

Jana Jermanová Jakubská
vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie – Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa
Tel.: 487 824 145, 702 000 096
www.muzeumcl.cz

Tagy