weby pro nejsevernější čechy

Sklářské muzeum Kamenický Šenov – Muzejní noc 11. 6. 2021

Vážení přátelé, v pátek 11. 6. 2021 od 18. 00 hodin se bude konat další z Muzejních nocí. Tematicky bude provázána s aktuální výstavou „Výběr ze sympozií“, věnovanou Mezinárodním sympoziím rytého skla v Kamenickém Šenově v letech 1996 až 2017.
První ročník se konal v 90. letech 20. století, od té doby vznikla celá kolekce děl účastníků, která rozšířila sbírky našeho muzea. Exponáty ze sympozií jsou trvale zastoupeny také ve stálé expozici, kde reprezentují současnost. Návštěvníci tak mají možnost porovnat, jak vypadalo ryté sklo před mnoha desítkami let a jakou podobu může mít rytina dnes.

V pátek večer Vám prohlídku těchto jedinečných autorských děl zpříjemní hudební vstupy koncertního umělce a pedagoga pana Mgr. et Mgr. Vladimíra Heulera / klavír; začátky jsou naplánovány v 19.30 a 21 hodin.

Představu o významu sympozií, o tom jak probíhají, budete moci získat z dobových videozáznamů. Ty vypovídají o tom, že se Šenov stává vyhledávaným místem osobností z různých zemí, které neváhají přijet ze stovky kilometrů vzdálených míst. Důvodem je ryté sklo, významná součást historie našeho města. Návštěva autentického prostředí je pro mnoho autorů přitažlivá. Zázemí k samotné tvorbě jim navíc poskytuje místní sklářská škola, nejstarší na světě, kde je rytina stále jedním z vyučovaných oborů.

Dílenský učitel oboru Design rytého skla na této škole, rovněž účastník sympozií, pan Rudolf Kment bude naším dalším hostem a v průběhu pátečního večera bude v muzeu předvádět ukázku rytí. Věříme, že pro mnohé – zejména mladší návštěvníky, by setkání s touto technikou zušlechťování skla mohlo být setkáním inspirujícím.

Těšit se dále můžete na oblíbený fotokoutek – tentokrát u repliky dobového ryteckého stroje – a výtvarnou dílnu.

Dovolujeme si upozornit, že akce bude přístupná v souladu s aktuálními vládními nařízeními.

Těšíme se na shledanou na Muzejní noci!

Hana Šrámková

Sklářské muzeum Kamenický Šenov
Organizační složka Města Kam. Šenova
Osvobození 69
471 14 Kamenický Šenov
Tel.: +420 487 712 040
www.muzeumskla.cz

Tagy