weby pro nejsevernější čechy

36. řezbářské sympozium v Památníku K. H. Máchy v Doksech /1.- 4. 9. 2021/

Od středy 1. 9. do soboty 4. 9. 2021 se uskuteční na zahradě Památníku K. H. Máchy v Doksech již 36. ročník Řezbářského sympozia.

Svoji tvorbu zde představí umělci z různých koutů Čech.. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout přímo pod ruce řezbářů a sledovat, jak se kus hrubě tesaného dřeva mění v umělecké dílo.
Při práci budou moci sledovat například Václava Plechatého z Liberce, Stanislava Pokorného z Berouna, Tomáše Dostála – Bosamba a Pavla Otřísala z Doks, Františka Petranyho z Nového Města pod Smrkem, Jana Květoně z Rožmitálu pod Třemšínem, Mílu Kundrátovou z Bukovan, Miloše Šimka z Raspenavy, Mílu Švece ze Skalice, Jaromíra Dědka z Blatců u Doks, Danielu Haštabovou z Provodína, Vláďu Janatu z Kundratic a další řezbáře.

Účastníky setkání jsou profesionální řezbáři i amatéři všech věkových kategorií. Tematicky není symposium řezbářů nijak omezeno, nechává autorům prostor pro vlastní invenci. Řezbářství patří mezi umělecká řemesla, která si v posledních letech získávají četné příznivce a obdivovatele.

Akce je zajímavá také pro školní mládež, protože zde mají žáci možnost nejen řezbáře sledovat, ale také si některé techniky vyzkoušet.

Kurátorem akce je Jana Fridrichová, vedoucí Oddělení knihovního fondu a Památníku K. H. Máchy.

Jana Jermanová Jakubská
Vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie
Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Nám. Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa
Tel.: 487 824 145
www.muzeumcl.cz

Tagy