weby pro nejsevernější čechy

Cestou bolesti a víry po dvou bolestných letech aneb s Doteky na Křížovou horu 2022

Byl to velký dar, po dvou letech pandemického zákazu shromažďování smět stoupat kalvárií na jiřetínskou Křížovou Horu.

Letos Velký pátek připadl na 15. dubna. I přes nevlídné podmračené a lehce větrné počasí přišlo na tři desítky poutníků z blízka i z daleka. Vzhledem k tomu, že lidé si ještě nezvykli navštěvovat veřejné akce, byli jsme takovým zájmem potěšeni.

Asi z největší dálky přijeli manželé Milenka a Ferdinand Rječkovi z Lužice. Milenka je novinářka a moderátorka a navázala na několikaletou tradici čtení ukázek z básnického cyklu v hornolužické srbštině (překlad Róža Domašcyna). Přečetla básně k VIII. a XIV. zastavení.

I letos nás doprovodil jiřetínský farář P. Pavel Koudelka. Novinkou bylo, že každé zastavení Křížové cesty uzavřel prosbou o smilování. Tradičního zapalování svíček u jednotlivých zastavení se tentokrát ujal šluknovský ilustrátor a malíř Jiří Petrnoušek, jehož cyklus obrazů na motivy Křížové cesty doprovodil knižní vydání básnického cyklu Cestou bolesti a víry.

Neveselou novinkou bylo, že se letos nezúčastnil jiříkovský pěvecký sbor Komoráček. Důvodem byla nemoc sbormistryně Miroslavy Kubešové. A protože těch nemocí trpících přátel je v této době víc, k úvodnímu slovu iniciátora akce a mého spolurecitátora Martina Louky jsem připojil prosbu za jejich uzdravení.

Text a video: Milan Hrabal
Foto: Libuše Hrabalová

Rok 2018 ->, rok 2017 ->, rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->

Tagy