weby pro nejsevernější čechy

Bedřichov – lyžařský kurz 2

V neděli 29. ledna 2023 se před naší školou shromáždilo 22 žáků. Věková kategorie byla velmi pestrá – zúčastnili se žáci od 1. do 9. třídy.

Jelikož jsme se na lyžařský kurz všichni moc těšili, cesta nám utekla velmi rychle. Přijeli jsme do apartmánů U Vodárny v Bedřichově, kde jsme se ubytovali a vybalili všechny věci. Hned po příjezdu jsme poznali, že zde panují daleko lepší sněhové podmínky než na prvním kurzu, a tak jsme se nemohli dočkat prvního lyžování a dalších sněhových hrátek. Sjezdovku jsme měli hned pár metrů nad ubytováním, což byla obrovská výhoda.

V pondělí jsme si nasadili lyžáky, vzali lyže, hůlky a vyšli jsme na první lyžovačku. Nejprve jsme se rozřadili do skupin začátečníků a pokročilých, no a pak už se šlo na věc. Začátky byly těžké, ale společně jsme vše zvládli a odpoledne už se lyžovalo mnohem lépe. Ze začátečníků se postupně stávali opravdoví závodníci. Po náročném dni jsme si zasloužili pořádnou večeři a následoval večerní program, kde jsme byli rozděleni do tří skupin – členové těchto skupin se losovali, aby to bylo spravedlivé. Naším prvním skupinovým úkolem bylo vytvořit týmovou vlajku s naším názvem a měli jsme se zamyslet nad deseti věcmi, co máme všichni z týmu společného. Celý den nás natolik unavil, že stačilo lehnout do postelí a spali jsme hned.

V úterý se nám vstávalo o poznání hůře než běžné dny. Únava z náročného lyžování byla znatelná, ale my, jako správní sportovci, jsme se ničeho nebáli a šli jsme na svah s nadšením a úsměvem. Spousta začátečníků se mohla přesunout na větší kopec, kde jsme jezdili výš a výš, až jsme nakonec sjížděli celý kopec. Po celém dopoledni na lyžích jsme šli na oběd a nabrat síly na odpolední program. Jelikož jsme měli velký zájem o lyžování, šlo se tedy na svah i odpoledne. Ovšem abychom neodpadli únavou už před večerkou, moc jsme to nepřeháněli a lyžování jsme zkrátili. Z lyžování jsme však na bobovačku. Pořádně jsme se ve sněhu vyřádili, koulovali a také nás čekal další týmový úkol – postavit ze sněhu týmového maskota. Jelikož jsme měli ještě dostatek energie, večer po večeři nás čekala další zábava: nacvičit scénku na téma “sněžný muž Jizerských hor”.

Středa měla být ve znamení odpočinku. To bychom ale nesměli být natěšeni na lyže! Dopoledne pořádná lyžovačka, kdy už všichni účastníci lyžařského kurzu jezdili z velkého kopce a dokonce si i velcí odvážlivci vyzkoušeli skokánek. Odpoledne jsme se vydali na výlet, kde byla naším cílem již známá Prezidentská chata. Cestou nás chytlo velmi rozmanité počasí, ale neodradilo nás, protože jsme si stihli odpočinout na domluvené návštěvě u horské služby, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých a užitečných informací.  Dál cestou v lese už bylo krásně a my jsme si mohli v klidu a s radostí užívat sněhu ve velkém. Na Prezidentské chatě jsme se odměnili dobrotami a hurá pro zasloužený odpočinek. Večer nesměla chybět týmová spolupráce. Tentokrát se jednalo o velmi známou a oblíbenou hru s názvem Sněhulák, kde jsme museli obléknout jednoho člena týmu do co nejvíce oblečení. Dále jsme byli seznámeni se čtvrtečními závody a hurá do postele.

Ve čtvrtek dopoledne jsme si šli vyzkoušet terén, kvalitu sněhu a také jsme už všichni začali jezdit na vleku Poma. Odpoledne se konaly závody, které jsme všichni zvládli na jedničku. Podmínky závodu byly velmi těžké, počasí se rozhodlo nám trochu poslední lyžování okořenit, a tak jsme se museli poprat s větrem a nepříjemným až štiplavým sněžením.

Pátek – poslední den našeho lyžařského kurzu byl již o úklidu našeho nepořádku a balení věcí do kufrů. Příjezd do Varnsdorfu jsme měli skoro na čas a tak už nás nedočkaví rodiče vyhlíželi u školy a my se těšili na to, až jim povyprávíme všechny zážitky, které jsme zažili.

Lyžařský kurz se nám moc líbil a tak tedy – příští rok se těšíme zas a znovu! Aneb jak říká pan učitel Hůla a paní učitelka Pípová: „Byl to boží kurz”!

Je to přesně tak, druhý lyžařský kurz se nám velmi zadařil. Sněhové podmínky byly mnohem lepší, chuť do lyžování byla nepopsatelná. Celý týden jsme si s žáky vlastně užívali. Byla to skvělá parta, která se dokázala i s nováčky rychle stmelit. Všem účastníkům děkujeme za super „dovolenou” a budeme těšit na další rok.

Lukáš Hůla a Tereza Pípová
ZŠ nám. E. Beneše Varnsdorf

Tagy