weby pro nejsevernější čechy

Na divokém severu byla poslední kapka

Nově vzniklý dokumentární snímek „Na hranici“ je další pokus zmapovat situaci ve Šluknovském výběžku. Snaží se nastínit reálnou situaci Šluknovska a osvětlit, jestli je zde všechno opravdu tak, jak nám to podávají masmédia, například v dokumentu České televize – „Na divokém severu“. Jenže kdo je vlastně autorem tohoto počinu a jak šestadvacetiminutové video vznikalo?Za celou věcí stojí varnsdorfský klub Exit 77, agentura Mládež v akci a Apoštolská církev. Video je, řekněme, takovou studentskou sondou do života na našem severu. Celkově se na dokumentu pracovalo rok a půl v proměnlivých týmech a i za pomoci profesionálů. Hlavní mentor projektu, Martin Penc, nám poskytl několik základních informací ke vzniku filmíku „Na hranici“.
Zkuste nám nějak jednoduše a krátce říci, čím se vlastně celý projekt zabýval?
Na začátku projektu se protly dvě vize – chtěli jsme se naučit více používat média a zároveň se vyjádřit k nějakému tématu ve společnosti. Nejdříve jsme chtěli natočit dokument o muži, který je v komatu ve Varnsdorfské LDN (již kolem 10let), potom podpořit život menších komunit ve výběžku. Zároveň se zde protínala touha Apoštolské církve podpořit nějaké téma ve výběžku a s tím motivovat mladé lidi, aby neseděli jako pecky a nenadávali, jak je život nudný, ale učili se vyjadřovat k dění kolem sebe a vidět sociální témata, která mohou ovlivnit.
Kdo na natáčení vlastně pracoval?
Jak uvádějí titulky, byli to převážně studenti a tři pracující bytosti, kdo na celém díle podíleli. První rok nás koučoval a vedl především dokumentarista Adam Gebert z Prahy a Adam Parma s kameramanem Pavlem Koppem ze společnosti Moonfilm. Již na začátku jsme se rozdělili podle zájmu – někdo kameroval, někdo stříhal, někdo chtěl být především za mikrofonem. V práci kameramana se vystřídali čtyři lidé, v práci postprodukce tři. Někdy to bylo děsivé, jak se měnili kameramani, a stalo se, že jsme natočili zásadní rozhovor a ve studiu zjistili, že je úplně rozostřený a rozklepaný. Museli jsme se vrátit a doufat, že ta dobrá odpověď vyzní alespoň trochu podobně.
Co bylo prvotním impulsem k tomu natočit takový dokument? Kdy jste si řekli: Co kdybychom natočili dokument o Šluknovsku.
Jak jsem již nastínil, měli jsme původně sedm témat, ze kterých jsme chtěli hlasovat. Potom se však objevil dokument Na divokém severu z dílny České televize a to byla poslední kapka. Již z dob demonstrací jsme viděli rozporuplné názory návštěvníků z médií, ale vyjádření dokumentu ČT, že kraj je z pohledu budoucnosti spíše ztracený, nás natolik zaujal, že jsme rozhodli udělat jakousi video reakci – jako se dělá na youtube. Samozřejmě jsme nevěděli, jestli nedojdeme k tomu samému, ale nějak jsme tušili, že tak tragické to být snad nemůže. Ještě k tomu v dokumentu ČT vystupovali lidé, kteří se nám svěřili, že jejich výpovědi byly mnohem více pozitivní, ale vlivem střihu se to použilo k opačnému vyznění.
Jak dlouho trvalo natáčení a kam všude se chcete s tímto dílem prosadit?
Natáčení trvalo šest měsíců a nějaké záběry jsme měli již z prvního roku projektu – především rozzlobené názory, krátce po skončení demonstrací. Dokument přijala www.regionálnitelevize.cz, kde čekáme na datum zveřejnění. S ostatními televizemi je velice těžká a pomalá komunikace. Proto jsme se již rozhodli dále nečekat a pustit dílo na youtube. Věříme však, že žijeme v době, kdy si lidé rádi sdílí věci přes youtube, a tak věříme, že když dokument zveřejníme na dostatečném počtu webových serverů, dostane se tam, kam se dostat má.