weby pro nejsevernější čechy

Lužické pevnosti

V pátek 19. května 2023 se žáci sedmých ročníků vydali do areálu Malevil. Zde pro ně byl připraven několikahodinový zážitkový program, zaměřený na historii opevnění Lužických hor.

Právě v těchto místech probíhá linie druhoválečného opevnění, která zde stojí dodnes jako vzpomínka na světový válečný konflikt.  Žáci byli rozděleni do tří skupin, ve kterých pod dohledem vedoucího řešili řadu úkolů.  Celkem na žáky čekalo šest stanovišť. Každé stanoviště bylo situováno právě na jeden z „řopíků“. Zde žáci plnili aktivity, které vedly k rozluštění kódu. Ten následně otevřel zámek skrývající kartu s informacemi o dějinách „řopíkové“ linie. Na závěr se všechny tři skupiny sešly na místě, kde celý program začínal. Díky vědomostem, které získali nejen při plnění jednotlivých úkolů, ale i z informačních karet, dokázali vyluštit křížovku a najít závěrečnou odměnu.  Chvíli však trvalo, než se žáci naučili mezi sebou komunikovat a spolupracovat. To bylo asi úskalím všech tří skupin. V každé byl ale jednotlivec, který celou skupinu nakonec dovedl do cíle.

Děkujeme organizátorům za výborně připravený program. Díky nim jsme si užili nádherné páteční počasí v Lužických horách v areálu Malevil.

Mgr. Jitka Hurtová a Mgr. Lukáš Hůla

ZŠ náměstí E. Beneše, Varnsdorf

Tagy