weby pro nejsevernější čechy

1. ročník NorthConu (Jiříkov 16. 9. 2023)

Jak jste si u nás mohli přečíst, v sobotu 16. září 2023 se v Bzenecké hospodě v Jiříkově konal první ročník NorthConu.

A já pevně doufám, že ne poslední. Ač v podstatě už roky nečtu souvisle nic jiného než sci-fi, fantasy a dokumenty WWII, nepatřím do skalního jádra scifistů, nikdy jsem na žádném conu nebyl, nejezdím na srazy cosplay, nehraju LARPy, ani deskovky, ani RPG. Ale trochu se orientuji, abych ocenil, když někdo jen tak, protože ho to baví, protože se mu prostě chce, uspořádá „menšinovou“ akci, na kterou dorazí lidi křížem krážem z takřka celé republiky (někteří dokonce i na víc dní!). Myslím, že každý si tu něco našel, i když některé body programu bohužel nevyšly… Ani to snad nemá cenu všechno vyjmenovávat, viz program a obrázky. Procházel jsem se sem tam, tu si jen náhodně něco vyslechl, tam se zeptal a popovídal, pak postál u prezentace nebo besedy. Prostě doufám, že organizátory nadšení neopustí, že je tahle akce nevyčerpala a budu mít ještě možnost poznat a poslechnout si další zajímavé osobnosti. Díky za pozvání.

Na FB:

Dne 16. 9. 2023 se v naší milované Bzendě konal první ročník něčeho, co ve Šluknovském výběžku nikdy nebylo. Nebylo zorganizováno, nebylo představeno, avšak hlavně nebylo převedeno od myšlenek a planých řečí a dotaženo do reality. Tahle akce nesla specifický název – NorthCon.
A o co že to šlo? Nebojte se, nejste první a jistě ani poslední, čtenář, který možná neví, o co se jedná. Jednalo se o fantasy den plný přednášek, ukázek zbrojí a zbraní. Den, kdy jste se mohli svézt kočárem po několika ulicích Jiříkova – a když jste měli štěstí, mohli jste zachytit kočár doprovázený rytíři Nilfgaardu, jak zvou a nahánějí další návštěvníky pro celou akci, pochodem přes město. Témat bylo skutečně mnoho, v souladu s bohatým vedlejším programem – čajovnou, kartářkou, malováním na obličej, krátkými hrami textových RPG her a pár deskovými hrami, přičemž se přihodilo, že jsme křtili zcela novou deskovou hru Heroes of Asgaroth. Tímto křtem byla akce zahájena a křtem prvního sborníku, z plánované trilogie fantasy povídek a novel, Memoárů opomenutých, byl con uzavřen. K večerní volné zábavě návštěvníkům, jež vydrželi, zahrála tematická kapela.
Nyní bych si, jako obvykle ve svých článcích, dovolil přejít na vlnu děkovací. Ohromný a nekonečný dík patří zázemí Bzendy, hlavně panu Radku Trojovskému, jenž chudák do poslední chvíle netušil, jaký si na sebe upletl bič, když své přítelkyni Daně Mikulové a mé maličkosti, dovolil NorthCon zorganizovat. Stálo jej to, jak sám hrdě prohlásil, několik let jeho mladého života. Leč zhostil se role převážně gastronomického organizátora s vervou, kteroužto jsem zatím mohl najít jen u nízkého procenta lidí. Chtěl bych poděkovat našim neoficiálním sponzorům a lidem, kteří s námi vyřešili detaily potřebné k oživení akce. A v neposlední řadě chci vyjádřit díky svým kamarádům/štamgastům, s nimiž se na Bzendě takřka každý týden potkávám; ani bez jejich i maličkých pomocí by se NorthCon nezrodil.
Vážení přátelé, doufám, že jste si NorthCon 2023 užili stejně dobře jako my, organizátoři, pomocníci a ostatní skvělé duše zapálené pro dobrou věc, ale i jako prostí návštěvníci a moc rádi vás uvidíme, na NorthConu 2024!
Jakub Gergela
Tagy