weby pro nejsevernější čechy

Basketbal – BK ARMEX Děčín vs Medi Bayreuth (září 2023)

Oslavy 75 let basketbalu ve Varnsdorfu vyvrcholily v sobotu 16. září 2023 ve sportovní hale gratulacemi nejen oddílu a basketu, ale i činovníkům, následně pak špičkovým utkáním BK ARMEX Děčín vs Medi Bayreuth.

Ne snad, že bych si myslel, že umím fotit, a že třeba umím fotit basket. Ale přece jen za těch pár let jsem si zvykl. Dejme tomu naučil se dívat a třeba i předpokládat, co se v příštích vteřinách může dít, na co se zaměřit, kam nasměrovat objektiv. Dostal jsem tentokrát pořádně za vyučenou. Sem tam si stěžuji na hokej, že je to na mne příliš rychlá hra… Tady jsem měl najednou pocit, že snad ani nebudu mít jednu jedinou fotku, na které by byl míč. Zcela jiný level, než který „znám“…

Na oddílovém webu:

Muži – přípravný zápas
BK ARMEX Děčín : BBC Bayreuth
Skóre 76:89

75 let basketbalu ve Varnsdorfu:

Dlouho plánované oslavy 75. výročí založení varnsdorfského klubu se i díky obvykle skvělé návštěvnosti basketbalových příznivců povedly na jedničku. Dle slov představitele města, starosty pana Jana Šimka, patří basketbal v našem městě mezi nejoblíbenější sporty a naplněná sobotní hala toho byla jasným důkazem.

Hlavním a avizovaným bodem oslav bylo přípravné utkání mezi českým vicemistrem minulého ročníku Kooperativa NBL a vítězem Českého poháru BK ARMEX Děčín, a loňským prvoligovým týmem země čerstvých mistrů světa, německým BBC Bayreuth. Několik stovek diváků sledovalo velmi atraktivní a vyrovnané utkání, které oba týmy na varnsdorfské palubovce společně předváděly. Důkazem je i komentář na webu dlouholetého partnera našeho klubu, který vyzdvihl organizaci akce i atmosféru utkání. Nakonec se z vítězství radovali hráči BBC Bayreuth, kteří předvedli v závěru o něco málo více povedenějších akcí než ti děčínští. Každopádně to byla pro všechny parádní podívaná.

Neméně důležitým, a pro oslavence překvapivým momentem, bylo blahopřání k životnímu jubileu dvěma významným osobnostem místního basketbalu. V letošním roce totiž slaví kulaté 70. narozeniny dlouholetý trenér, předseda a funkcionář, člověk, bez nějž si místní oddíl málokdo dovede představit, pan Miroslav Novotný, a také letitý a všem známý rozhodčí, v současnosti také jeden z trenérů, pan Karel Šural. Oslavencům přijela popřát řada bývalých svěřenců a známých napříč několika generacemi.

Po utkání následovalo příjemné posezení bývalých i současných hráčů, kteří během těch dlouhých let v klubu působili a působí.

Zakončení oslav proběhlo v neděli, kdy se v rámci předsezónní přípravy střetlo varnsdorfské „béčko“ mužů s německým Görlitzer BC Squirrels.

Na webu BK ARMEX Děčín:

Děčín bez svého kapitána Tomáše Pomikálka, a také bez mladých Žižky a Randýska, naopak už s uzdraveným Cubbagem nastoupil k poslednímu přípravnému utkání proti německému BBC Bayreuth, jenž se připravuje na sezónu v ProA s jasným cílem zpětného postupu do easycredit BBL. Západní sousedé přicestovali do Varnsdorfu po pátečním tréninku v Děčíně a čtvrteční výhře v Ústí nad Labem 83:87.

Slavnostní utkání začalo po gratulacích hned k trojici kulatých narozenin domácím trenérům. Místní klub však slaví jubileum nejvýznamnější, a to 75 let basketbalu ve Varnsdorfu.

Bayreuth na čtyři Šturanovićovy body odpověděl tříbodovou střelou a jako by hned od začátku předznamenával, v čem bude tkvět jeho hlavní útoční zbraň. Po úvodním taku ARMEXu se hosté oklepali a vyrovnali hru i skóre, po první čtvrtině 21:20. Německý tým pokračoval i nadále v přesné mušce z dálky a tím trápil děčínskou obranu, když proměnili osm trojek za úvodním 20 minut zápasu, aby v poločase svítilo na tabulích skóre 40:43.

Bayreuth hned ze začátku druhého poločasu svou aktivitou a pohybem dělal děčínským problémy, Válečníci však bojovali a i při rozkládání minutáže mezi všech deset přítomných hráčů byl stav utkání po 30 minutách zcela vyrovnaný 65:65. V posledním dějství pokračovala přesnost střelby hostů, kteří rychle odskočili a svůj náskok dokázali kvalitně hájit i proti děčínskému úsilí se dotáhnout. Zápas spěl do vyrovnané koncovky, když ještě ve 35. minutě bylo skóre 69:72. Bayreuth ale v závěru našel více sil, byl přesnější a důraznější a koncovku zvládl nakonec lépe a zvítězil tak 76:89.

Před hezkou návštěvou oceňující pohledné akce na obou polovinách hřiště se hrál fyzický kvalitní basketbal hodný svého účelu, tedy finálně připravit obě družstva na rychle se blížící soutěžní utkání. Poděkování patří domácímu klubu za kvalitní organizaci celé události a krásných oslav jejich výročí.

BK ARMEX Děčín – BBC Bayreuth 76:89 (21:20 40:43 65:65)

Tagy