weby pro nejsevernější čechy

Malá čarodějnice

V pondělí 2. října 2023 se v Městském divadle ve Varnsdorfu uskutečnilo další (dvoj)představení z repertoáru Divadlo AHA Praha, dopoledne a poté odpoledne byla k vidění Malá čarodějnice.

Tuhle pohádku už jsme vidět v divadelní podobě měli možnost, ale i když obě představení mají společnou předlohu, každý kus zcela jiný.

Nejspíš jsem tak trochu ujetý, ale zbožňuji divadla, která dokáží dostat do svého kusu něco „navíc“. Byť jsem se setkal s prudce odsuzujícími názory, že do dětského představení nic takového nepatří, že to tam nemá co dělat. Já ale miluju různé špílce, narážky, easter eggy, které si herci vkládají do děje a úst snad proto, aby se při repeticích stále stejných replik nezbláznili. Pravda, tesaře z Nazareta asi hned tak něco nepřekoná, ale dnes jsem zaznamenal triple X. Nejprve myslivec s německým přízvukem žádal, ať mu v lese nepořádají Ein Kessel Buntes. Následně Abraxas s hrnkem v ruce u stolu spustil „Bylo tu není tu / havrani na plotu / teď je zima všude / s grogem to ale půjde“. A završil to chvilkou poezie, kdy se snažil recitovat Nevermore! Fakt to přitom nebylo představení pro dospělé – děti reagovaly, zapojovaly se a dokonce skandovaly „Ještě, ještě!“ Vaše chyba, pokud jste s dětmi nedorazili…

Tagy