weby pro nejsevernější čechy

V Prysku se chystají celodenní oslavy Dne boje za svobodu a demokracii

V pátek 17. listopadu 2023 proběhne v Prysku pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje Ing. Jana Svitáka připomenutí významu Dne boje za svobodu a demokracii.

Akce je pořádána spolkem Preškavští turisté, kteří na dopoledne připravili Oslava 5. narozenin Stromů svobody a demokracie, na kterou večer naváže koncert energických Jedlinský Fischer Duo v sále Obecního úřadu v Prysku.

Preškavští turisté zvou k setkání při příležitosti oslavy již 5. narozenin Stromů svobody a demokracie na Ovčáckém vrchu, které sem před pěti lety zasadila obec Prysk při příležitosti oslav 17. listopadu spojených s rokem 1939 a 1989. Setkání se koná v pátek 17. listopadu od 10 hodin právě na Ovčáckém vrchu v Prysku. Připravena je občanské setkání jako tichá vzpomínka na události roku 1939 a 1989.

Jak uvádí předseda spolku Preškavští turisté, Stanislav Kára: „Na toto setkání zvolna naváže koncert jedinečného dua Pavla Fischera a Jakuba Jedlinského, vynikajících muzikantů působících na věhlasných školách a nadále šířících svůj hudební um v Čechách i v zahraničí. Zvolili jsme toto Duo právě pro jejich přesah do různých hudebních žánrů. Koncert nabídne širokou škálu hudebních motivů z různých částí světa“. Houslista Pavel Fischer má za sebou kromě jiného zkušenost s hraním v profesionálním hudebním tělesu Škampovo kvarteto, se kterým obehrál světová pódia, akordeonista Jakub Jedlinský vystupuje jako sólista s významnými profesionálními orchestry.

Oba muzikanti ve svých houslích a akordeonu propojují world music s jazzem a klasickou hudbou. Během koncertu, který proběhne 17. listopadu od 19 hodin na sále Obecního úřadu v Prysku, tak uslyšíte světové rytmy – od židovských písní po irské, zazní téma balkánské či ukrajinské. Akci podporuje jak obec Prysk, tak nad celou akcí převzal záštitu náměstek hejtmana Jan Sviták.


V Prysku 15.11.2023
Marie Kárová
marie.karova@gmail.com
tel: 603947212

Tagy