weby pro nejsevernější čechy

Snílek

Jak krásné je ve dne si snít…

Varnsdorfský divadelní festival Vítr z hor v neděli 19. listopadu 2023 zakončilo představení od místním velmi dobře známého uskupení FysioART s názvem Snílek, které vznikalo ve zdejším divadle v letošním létě.

Tanečně-pohybové sólo pro děti, nejvhodnější pro ty školkového věku, rozproudilo představivost od samého začátku. S otevřenýma očima sledovat svět, a přitom si žít ve fantazii, jako by se dnes stalo vzácností, a přitom je to tak přirozené pro období dětství. Znovuobjevování fantazie se po celé představení dělo nenásilně, mile, v dialogu pohybu, herecké akce a animace. Daniela Kolková svým tělem kreslila to, co se jí vyjevovalo před očima, nebo s humorem i napětím interagovala s kresbami Anny Vitvarové a při tom vedla pomyslný rozhovor s autorskou hudbou Ivana Paisrta ml. Celek působil komorně a křehce, děti udržely pozornost, spolupracovaly, a dokonce záhy pochopily, že to jsou právě ony tou nejdůležitější součástí příběhu. Stačilo vzít do rukou polštářek, na kterém každý seděl kolem dokola taneční plochy, a začít jej spojovat s ostatními, aby se objevily světy nové a plné her. V režii Hany Strejčkové vznikla inscenace, díky níž je možné se zastavit, hrát si – znovu být dítětem, anebo si své dětství dosyta vychutnat a hlavně bezpečně snít.

Tvůrčí tým:
Autor, režie, výprava: Hana Strejčková
Tvorba a interpretace: Daniela Kolková
Animace: Anna Vitvarová
Hudba: Ivan Paisrt ml.
Kostým: Lucie Halgašová
Ponožky z květin: Anna Vitvarová
Světlo, technika: Tomáš Strejček
Za podpory: Ministerstvo kultury, Hlavní město Praha, Městské divadlo Varnsdorf

Paradoxně o co radostněji se zapojovaly děti, jejichž fantazie je vedla „osahávat“ prostor snění, zpočátku s jejich aktivitou měly problém někteří nezkušení rodiče, mající tendenci své ratolesti držet zpátky a třeba je i okřikovat, když „jsou v divadle“. Ale i ti brzy seznali, že tady je „vše dovoleno“…

Taneční aktuality ->

Tagy