weby pro nejsevernější čechy

Berlín Berlín

V úterý 5. března 2024 do Městského divadla Varnsdorf přivezlo pražské Divadlo Bez zábradlí čerstvý přírůstek na repertoáru (premiéra 27.10.2023) – Berlín Berlín.

Hra poněkud překvapivá – autoři jsou Francouzi, kteří si vybrali Berlín a jeho proslulou neprostupnou zeď, oddělující dva světy. Zdálo by se, že zrovna Francouzi nemohou mít tušení, jak to na té „lepší“ půlce světa vypadalo. A možná, že mladší – již neznalá – generace nedocení, jak moc se povedlo jim trefit. Od ustrašeného přikyvování těm nejobludnějším nesmyslům po konečné převlékání kabátů (v tomto případě saka). A jak jinde konstatováno: „Nehrozí již absurdity socialistického uspořádání světa, ale hrozí nám nové uspořádání, definování demokratických hodnot. A skutečně jde aktuálně o to, kdo z koho a hlavně kdy…

A o tom to je – karikovat lze jen to, co za karikování stojí, a třeba i proto, že to znovu hrozí, byť v jiné podobě. To, co se z tepla a klidu hlediště zdá totální absurditou, bylo všední realitou, na což jsme dokázali zapomenout a i proto je třeba si to připomínat.

PS: Prý jsme měli tu čest být první mimopražští, kdo hru viděli – u nás proběhla premiérová výjezdovka.

Tagy