weby pro nejsevernější čechy

Špičkoví designéři a světově proslulé módní návrhářky tvořili ze skla v rámci dalšího dílu MEET CZECH DESIGN v Novém Boru

V pátek 13/6/2014 jsme s kolegou Šafusem proběhli Novým Borem, kde se kromě tradičních sklářských slavností konala první zastávka akce Meet Czech Desing (víc v přiložené tiskové zprávě).Nešlo nevšimnout si, že Novému Boru se začíná dařit, že má co nabídnout a že sklářské hutě tam i v blízkém okolí lákají celou řadu výtvarníků z celého světa. Stihli jsme dvě výstavy, jednu (v tu dobu ještě neotevřenou) v muzeu skla v Ajetu a druhou v druhém muzeu skla na náměstí, věnovanou pro změnu dvacetiletému výročí Ajeta. Obě muzea mají co nabídnout i ve stálých expozicích a tak předpokládám, že se tam budeme vracet častěji. I když je to až za kopcem Šébrem. A tady ta tisková zpráva: (Nový Bor, 15. června 2014) – V Novém Boru proběhl další díl seriálu MEET CZECH DESIGN s podtitulem Tajemství za skleněnou oponou. Mekku českého skla poctilo svou návštěvou mnoho ikon českého sklářského designu, architektury a módy. Mezi nimi Liběna Rochová, Blanka Matragi, Bořek Šípek, Peter Olah, David Vávra a mnoho dalších. Festival je součástí aktivit agentury Czech Tourism na podporu domácího cestovního ruchu.

Festival se odborné i laické veřejnosti představil ve dnech 13. až 15. června, přičemž datum nebylo vybráno náhodně. Nový Bor je znám jako letitý pořadatel velmi oblíbených a stále více navštěvovaných Sklářských slavností. Právě jejich tradiční program letos doplnily akce spojené s festivalem českého designu.

Liběna Rochová, jedna z nejrespektovanějších a nejúspěšnějších módních návrhářek, obohatila festivalové dění o workshop „Využití skla ve šperku“, kde spolu se sklářem Petrem Kuchtou vyráběla šperky pro paní Gulliverovou v nadměrné velikosti. Její kolegyně, proslulá Blanka Matragi, mimochodem vyučená brusička skla, se pak s veřejností setkala na workshopu, kde vytvářela skleněné klobouky. K vidění byly také její skleněné šaty ve Sklářském Muzeu v rámci výstavy 20 let sklárny AJETO. Bořek Šípek, český výtvarník, architekt, designér a také tvůrce originálního českého skla, představil v domovské novoborské sklárně Anežka výrobu skleněného sofa. Nejen pohár pro vítěze Tour de France, ale i další artefakty z vlastní dílny představil s patřičným komentářem mladý a velmi úspěšný slovenský průmyslový, produktový a interiérový designer Peter Olah. Návštěvníci mohli také vyzkoušet svou vlastní kreativitu na workshopu „Sklo ve světě architektury“, který vedl český architekt, ale také herec a spisovatel, nezapomenutelný průvodce televizním seriálem Šumná města, David Vávra.

Všichni zmiňovaní se posléze sešli společně na jedné z mnoha akcí, jejímž hostitelem se stalo tradiční centrum všech minulých ročníků Sklářských slavností, náměstí Míru v Novém Boru. Zde si veřejnost mohla díky mobilním pecím vyzkoušet, jak se fouká sklo, jak se zdobí neb jak se vyrábějí vitráže.

fotky iva šafuse:

Pro všechny návštěvníky festivalu byla připravena speciální design stezka. Její zastavení tvořily především sklárny nejen ve městě, ale i jeho okolí. Vydat se po ní mohli na kole vypůjčeném v bike pointu přímo na hlavním náměstí, ale také speciálními turistickými autobusy, které byly k dispozici v rámci festivalu zdarma.

A protože Novoborsko není pouze sklo, ale je to region s mnoha lákavými turistickými cíli, byl veřejnosti přímo v centru města během všech tří dnů od desíti až do dvaceti hodin k dispozici designový stánek CzechTourism – Infopoint Meet Czech Design. Atraktivní formou představoval hostům Nového Boru místa, která v regionu určitě stojí za návštěvu. O tom, že program byl skutečně zajímavý, vypovídá i vysoká návštěvnost.