weby pro nejsevernější čechy

Noční výstup na Klíč již tuto sobotu

Vydejte se v sobotu 12. července 2014 za svitu měsíce a hvězd na Klíč! V sobotu 12. července se vydejte z Nového Boru na 759 m vysokou dominantu Lužických hor – Klíč a nechte se okouzlit tajemnou noční atmosférou a výhledem na rozsvícená města. Sraz účastníků Nočního výstupu na Klíč je od 21:30 na dětském hřišti v Arnultovicích (ulice Žižkova a U Vodárny) v Novém Boru. Děti obdrží průkazku, do které budou moci sbírat v průběhu cesty razítka na stanovišti u kamzičí studánky a na vrcholu. Po předložení vyplněné průkazky obdrží každý malý účastník v novoborském Turistickém informačním centru upomínkový předmět. Čas na to má do konce července.

Ještě než se výletníci vydají na tajemnou cestu noční krajinou Lužických hor, čeká je v 10 hodin nevšední podívaná přímo na arnultovickém hřišti – ohňová show. Noční pochod bude zahájen po skončení představení skupiny Ignis Iter. V tu chvíli houf dobrodruhů s čelovkami a baterkami opustí hřiště a po značené trase se vydá zdolat vrchol Klíče.

Záchytným bodem během cesty bude kamzičí studánka pod sedlem Klíče, kde se budou podávat domácí koláče, voda ze studánky, šťáva z lesních plodů a další pochutiny. Odtud absolvují posilnění výletníci nejtěžší a zároveň nejhezčí část cesty. Za svitu měsíce vystoupají na čedičový kužel téměř až ke hvězdám.  Odměnou pro každého bude neopakovatelný pohled na noční krajinu a radost z dosaženého vrcholu. Každý, kdo zdolá tuto cestu, si odnese pamětní list a krásný zážitek. Nebude chybět tradiční překvapení a vyhlášení nejstaršího a nejmladšího a nejvzdálenějšího účastníka. Předpokládaný návrat je kolem jedné hodiny nad ránem zpět na hřiště. Akce se mohou zúčastnit i děti v doprovodu svých rodičů. Pozor na doporučenou výbavu, bez které se nebude možné výstupu zúčastnit: čelovka nebo baterka, kvalitní obutí i oblečení pro případ změny počasí a dostatek sil vyjít nahoru a dolu. Organizátoři ze SKI Polevsko doporučují nechat psí miláčky pro jejich bezpečnost i ostatních raději doma.  Akce byla podpořena z rozpočtu města Nový Bor. Aktuální informace včetně dalších propozic najdete na www.nocnivystupnaklic.estranky.cz.

Kytlický minitriatlon na začátku srpna

V druhé polovině prázdnin 9. srpna si nenechte ujít Kytlický minitriatlon, který je letos zařazen do zbrusu nového outdoorového setiálu Lužický horal. Triatlon v Kytlici se za svou téměř třicetiletou historii stal legendou mezi triatlony a dalšími sportovními akcemi v Lužických horách a je vyhledávaný u zkušených triatletů i amatérských sportovců. Všechny kategorie mají stejnou trať: absolvují půl kilometru plavání v koupališti, jehož voda je i po horkých dnech velice osvěžující a pro Kytlici přímo typická. Druhou disciplínou je kolo s členitou a rychlou šestnáctikilometrovou trasou pro horské či trekové kolo, která se vlní po silničkách a lesních cestách Lužických hor. Na závěr běh, který je právem považován za lahůdku, nejkrásnější a nejtěžší část triatlonu. Okruh měří 7 km přes kopce, lesy, louky a pastviny. Kdo si netroufne zdolat celou trať sám má možnost využít start v družstvu.  

Centrem závodu je malebná Kytlice se svým hřištěm a lesním koupalištěm. Závod pořádá oddíl běžeckého lyžování SKI Polevsko ve spolupráci s TJ Kytlice. Prezentace proběhne v prostoru kytlického hřiště od 8:30 do 10 hodin. Start ve dvou vlnách je naplánován na 10:00 a 10:20. V rámci závodu proběhne přímo v prostoru hřiště TJ Kytlice slavnostní vyhlášení vítězů seriálu Lužický horal zakončené závěrečným koncertem pro závodníky, diváky a účastníky seriálu. On-line přihlášky jsou otevřeny od června do 4. srpna za zvýhodněné startovné. Z předem zaregistrovaných a zaplacených přihlášek budou po vyhlášení losovány 2 víkendové pobyty pro dvě osoby v penzionu Mlékárna v Kytlici. Více informací o závodě a termíny dalších akcí najdete na www.skipolevsko.cz.