weby pro nejsevernější čechy

Hubertka 2014

I letos připravil Salesiánský klub mládeže pro děti nejen z Jiříkova letní tábor. Po dvou letech jsme se vrátili do Jizerských hor, na chatu Hubertka. Některým byla známá z předchozího pobytu, další si tuto chatu, která se nachází uprostřed lesů ihned oblíbili. Protože nám batohy opět odvezl dodávkou pan Fryč z firmy JS stavby, děti se od vlaku z Bílého potoka dostali celkem rychle jen s batůžkem na cestu. Na chatě na nás už čekala hlavní vedoucí Lída Dvořáková a Jitka Garžová, které se také celý pobyt dobře starali o naše žaludky. Ještě v den příjezdu se děti rozdělili do družstev, které letos vedli oddíloví vedoucí Filip Schmutzer, Alex Postler, Denis Pohl a Pepa Fridrich.

První dny se chodilo na procházky do okolí, děti se podívali na Obří sud, do Lázní Libverda a zdolali nejvyšší horu Jizerek, Smrk. Také si nabatikovali trička, aby je společně s připravenými pokřiky předvedli moderátorům Radia Impuls, kteří v rámci prázdninového natáčení navštívili i náš tábor. Tím se letos prolínalo téma zimní olympiády a děti si vyzkoušeli spoustu zimních sportů tak trochu naruby. Připravili jsme pro ně i spoustu dalších her, které děti znají z akcí klubu, jsou to piráti, klackovaná, šlapky nebo pití šťávy na čas.

Na konci prvního týdne tábora proběhl i první výjezdní výlet. Ranním vlakem jsme dojeli do Liberce, tramvají se přesunuli pod Ještěd a sedačkovou lanovkou vyjeli na hřeben. Přes Pláně, Šámalovu chatu a Rašovku jsme se dostali do rekreačního areálu na Javorníku a prohlédli si nový Obří sud. V tu chvíli se už ale všichni těšili, jak se svezou na bobové dráze. Každý měl k dispozici jednu jízdu, ale většina dětí si z kapesného zaplatila i další. Osvěžili jsme se nanukem a vydali se k vlaku, kterým jsme se příjemně unavení dostali zpět. Následující den byl z toho důvodu odpočinkový.

Již na začátku tábora nás navštívil starosta Frýdlantu, pan Daniel Ramzer. Dětem dovezl melouny na osvěžení, nějaké dárečky, ale hlavně nabídku na návštěvu Frýdlantu. Po krátké poradě jsme se ji rozhodli zařadit do programu tábora a v pondělí vyrazili. Nejdříve nás pan starosta přijal v obřadní síni radnice a dětem v kostce řekl něco o historii i současnosti Frýdlantu. Poté dětem symbolicky předal dárek, umožnil jim navštívit věž radnice, prohlédnout si muzeum a sbírku historických předmětů. Na oplátku jsme mu dali knihu vydanou ke stému výročí Jiříkova, kterou nám pro tyto účely věnovalo město Jiříkov. Jednu z dalších jsme dali i zaměstnankyni CHKO Jizerské hory, která nás při dalším výletu do osady Jizerka zavedla do národní přírodní rezervace „rašeliniště Jizerky“ a děti měli možnost si s výkladem prohlédnout tento přírodní unikát. Konec tábora se opět nesl ve znamení soutěží a výletů do okolí. Den před odjezdem jsme vyhlásili výsledky celotáborové hry a děti si vyhrané body směnili za dárky, které věnovali sponzoři : město Jiříkov, Ratio Rumburk s.r.o., národní park České Švýcarsko, České dráhy, Liberecký kraj, firma Schäfer a Sýkora a AC Sparta Praha. Za dárečky tímto moc děkujeme.

Na další školní rok se opět chystá v prostorách střediska na jiříkovské faře spousta aktivit, v září představíme nabídku kroužků, budeme pokračovat v tématických nocováních a dalších tradičních akcích. O našich aktivitách se dozvíte na www.skmrumburkjirikov.sdb.cz, na našem Facebooku a na stránkách www.jiříkov.eu, kde jsou v tuto chvíli už fotografie z tábora.

Jan Dvořák, Salesiánský klub mládeže Rumburk-Jiříkov

Fotografie k vidění zde.