weby pro nejsevernější čechy

Za textilem na Textilní stezku do Großschönau

Jedna hranice – dva různé světy. V blízkosti Varnsdorfu je možné se vydat po nové naučné stezce v Großschönau, věnované jeho textilní historii. V pátek 3. 10. 2014 se veřejnosti zpřístupnila Textilní stezka (Textilpfad) v Großschönau. Obec s 5 700 obyvateli plynule navazuje na Varnsdorf, s nímž má podobnou i textilní minulost. V obou obcích bychom na březích Mandavy našli vedle sebe řadu továren, továrních vil, přízemních podstávkových domů a patrových domů faktorů. Tady podoba končí, protože v Großschönau se významná historie textilní výroby připomíná ve zdejším specializovaném muzeu a nově prostřednictvím naučných tabulí. Podoba stezky ještě není konečná. Plánuje se doplnění o tvořivé prvky, díky nimž získají zájemci další informace o textilní výrobě. Slavnostní otevření stezky mě minulo. Vycházím z toho, co se dá vidět přímo v terénu. Něco málo se ke stezce píše na webu obce (www.grossschoenau.de). Vznik stezky podpořila Evropská unie prostřednictvím programu Ziel 3.

Při procházení Textilní stezky se proplétáte podél Mandavy a Lužničky (Lauser) a nevíte, kam se dříve dívat. Zda na úžasně zrekonstruované podstávkové domy nebo rozlehlé vily. Při říjnové procházce průchodnost ztížila probíhající oprava opěrných zdí podél Mandavy, které poničila velká voda v roce 2010. Babí léto odměnilo neuvěřitelně pestrou podzimní výzdobou zápraží a předzahrádek jednotlivých podstávek. Stezka slouží svému účelu, za pozdního nedělního odpoledni jí procházeli návštěvníci z blízkých Žitavských hor.

V Großschönau se tkalo froté a vyráběl damašek mimo jiné pro ruský, anglický a saský dvůr. Textilní stezka propojuje místa, kde je textilní výroba stále živá, i místa, kde se již přestalo vyrábět. Některé objekty se využívají jako obytné domy, chráněné bydlení, sídlo obecního úřadu nebo školka. Jiné podléhají zubu času. Stezka zahrnuje významné vily jednotlivých vlastníků továren a přibližuje podstávkové domy, jimiž je obec Großschönau proslavená. Připomíná i významné rodáky. Jedno ze zastavení se nachází u rodného domu malíře a ředitele Umělecké akademie v Drážďanech Johanna Eleazara Zeissiga, zvaného Schenau.

Naučný okruh měří 2,5 km a obsahuje 29 infopanelů s texty v němčině a češtině. V terénu není vyznačen samostatnou značkou. Červené naučné tabule ve výšce dospělého člověka jsou jednotně graficky zpracované. Každá obsahuje jednoduchý orientační plán stezky a dobová zobrazení. Velmi stručné, chronologicky řazené texty jsou určené zájemců z Německa a Česka. Anglicky hovořící získají přístup k informacím po stažení QR kódu. Na trase Textilní stezky se nachází Muzeum motocyklů a veteránů a Technické muzeum (Motorrad-Veteranen und Technik-Museum Großschönau) a Muzeum damašku a froté (Deutsches Damast- und Frottiermuseum).

Stezka nezapomíná ani na děti. Její trasa prochází kolem několika dětských hřišť. Každý infopanel obsahuje jednoduchou otázku. Pro správné luštitele hádanek jsou připraveny odměny. Kde jsou k vyzvednutí, se mi nepodařilo zjistit. Odhaduji, že v Informačním středisku ve Waltersdorfu a v Muzeu damašku.

Textilní stezka začíná poblíž evangelicko-luteránského kostela. Nejprve směřuje na jih, směrem ke koupališti, poté prochází centrem obce. Poslední čtyři zastavení se nacházejí při cestě do místní části Waltersdorf za železniční tratí poblíž  továrny Frottana. Stezku je však možné procházet na přeskáčku podle toho, kudy se do obce dostanete, a jak dobře se podle schematické mapy zorientujete. Pokud přijedete autem, můžete parkovat naproti evangelicko-luteránskému kostelu.  Pokud vlakem, lze přijet pro trati Varnsdorf – Liberec. Naučné tabule jsou hned poblíž vlakového nádraží. Na kole se do Großschönau dojede po cyklotrase z Dolního Podluží a z Varnsdorfu podél Mandavy. Stezku lze bez obav projít s kočárkem.

Klára Mágrová