weby pro nejsevernější čechy

První panoptikální koncert v Ústí

Jeden z prvních vánočních koncertů, který se letos zatím dal navštívit, a to nedaleko výběžku – v Ústí nad Labem, byl také první koncert vokálního uskupení Panoptikum. Tento sedmnáctičlenný sbor přilákal 2. prosince početné obecenstvo, které zaplnilo celý Císařský sál ústeckého muzea.Panoptikum spolu zpívá teprve půl roku, nicméně se skládá převážně z muzikantů, kteří studují nebo studovali pedagogickou fakultu UJEP, katedru hudební výchovy. Navíc sbormistrovství má v malíku Jana Honců, která mimochodem dlouho vedla pěvecký sbor N.T.C. z gymnázia v Rumburku.Sami o sobě tvrdí, že chtějí zpívat něco jiného a jinak. Repertoár typického sboru, plný lidových písní jsme tedy opravdu neslyšeli. Naopak zaznělo plno moderní hudby jako je například směs písní Michaela Jacksona, nebo vánoční pecka s aranží od Pentatonix – Carol of the bells. Dech beroucí pianissimo předvedlo Panoptikum v Tiché noci, emoce z výrazů zpěváku byly vidět i v Černé vodě od Nerez. Často jsme zaslechli klavír, došlo i na housle a klarinet.A co bylo úplně panoptikální? Mimo hlavních účinkujících se představil také vokální sextet Žentet s vánočními koledami a veselými písničkami, při nichž dokonce lítaly pytlíčky s čajem. Je pravda, že později lítaly i plastové trubky.

Zhruba v polovině celého dějství koncert zpestřil perkusionista Tomáš Port, který naprosto ovládl celé publikum. Neuběhla ani minuta, co se objevil na pódiu, a už jsme všichni stáli s jednou rukou na hlavě a druhou na břiše a papouškovali jsme, co nám ukazoval. Potom vytáhl boomwhackers (nástroje z plastu ve tvaru trubky, které podle jejich velikosti vydávají jednotlivé tóny), které rozmístil mezi lidi z prvních zhruba šesti řad, a najednou jsme se sami stali tvůrci koncertu. Hromadně jsme si zahráli (v případně boomwhackers spíše jaksi zamlátili) Ódu na radost. A takové zpestření a aktivní zapojení publika se jen tak nevidí.

Na první koncert si Panoptikum nastavilo docela vysokou laťku, proto na další koncerty jistě přiláká ještě mnohem více lidí, kteří se mají rozhodně na co těšit.

foto: Martina Šťastná

Tagy