weby pro nejsevernější čechy

Igor Heinz (23. 6. 1945 – 4. 1. 2015)

Dne 4. ledna 2015 nás navždy opustil skladatel, badatel, spisovatel, skvělý učitel a především výjimečný člověk Igor Heinz.

Narodil se na Slovensku ve Staré Turé, ale jak mi stihl říci jen několik dnů před svou smrtí, Šluknovsko považoval za svůj domov. Věnoval mu nejednu skladbu či publikaci. Mezi ty hlavní patří určitě Tolštejnské requiem, kniha Z hudební minulosti Šluknovska, či sbírka pohádek na motivy sebraných pověstí z našeho kraje.

Křest dlouho očekávané knihy Z hudební minulosti Šluknovska v Městském divadle ve Varnsdorfu (25. února 2012)

Letos chystal premiéru mše ke cti sv. Máří Magdalény, která má proběhnout v létě a také připravoval k vydání druhý díl pohádek s názvem Dobrou noc, Pumpote. Věřím, že obojí dojde zdárného konce i po smrti autora.

Igor Heinz, jak jsme ho vídali často

Pracoval neustále i přes zdravotní obtíže. S tímto člověkem ze světa odešel kus poctivosti, obětavosti a noblesy. Myslím si, že nikdo, kdo se s ním měl možnost setkat, na něj nikdy nezapomene. Pro každého něco udělal, nebo alespoň věnoval několik málo slov, na která si ale často vzpomeneme, protože byla od srdce.

Za svou éru učitele v hudební škole vyslal do světa spoustu nejen skvělých muzikantů, ale i skvělých osobností. Kdož jste ho znali, vzpomeňte tedy tohoto neobyčejného muže a vzdejte čest jeho památce. Již tuto sobotu tak můžete učinit v kostele sv. Petra a Pavla ve Varnsdorfu od 10:00, kde p. kanovník Baláž bude sloužit zádušní mši za Igora Heinze. Během ní zazní nejedna skladba pocházející z Igorova pera v podání jeho přátel, dobrovolných muzikantů a zpěváků ze Šluknovského výběžku, Prahy, Sebnitz a Neustadtu, včetně sólistky Heleny Krausové, na kůru kostela.

AMD

Při letním koncertě Rumburského komorního orchestru v kostele sv. Vavřince v Rumburku (21. června 2014)

Stále se tomu zdráhám uvěřit, že se něco takového mohlo stát. Vždyť jsem s ním ještě nedávno mluvil, on vtipkoval, nezaměnitelně, jak to uměl jen on. Člověk si to nechce připustit, že se takové věci stávají. Bude chybět…