weby pro nejsevernější čechy

Vyměňte peciválství za běh ještě dnes!

Zbývá do jara skutečně jen pár týdnů? Změní se vůbec něco s příchodem jara? Počasí je tak tvrdohlavý přírodní úkaz, že můžeme pouze doufat. Nicméně vyběhnout se dá i ve vánici, ať silničáři vyjedou, či ne, protože, jak známo, neexistuje špatné počasí, nýbrž pouze špatně oblečení běžci!(zdroj tumblr.com) Zapomeňte na pásy a posilovny. Čerstvý vzdoušek je povolený doping a zvýší vaší běžeckou výkonnost více než müsli z Country lifu.

Právě probíhající období chladných měsíců je pro vytrvalostního běžce stěžejním obdobím. Co se týká přípravy na závodní sezonu, která začíná s prvním pořádným oteplením, jsou zimní měsíce naprosto klíčové. V tomto období totiž běžec získává vytrvalostní fond, který v létě přetavuje ve skvělé běžecké časy.

Překážkou k výběhu může být kromě jiných civilizačně známých faktorů (motivace, lenost atd.) i špatný výběr oblečení. Autor tohoto příspěvku v zimě doporučuje navléknout specializované běžecké legíny, mikinu, která není příliš volná, aby nebránila v pohybu a vhodnou běžeckou obuv. Nezapomeňte ani na čepici nebo čelovku, případně rukavice.

U výběru legín je potřeba se zaměřit na složení textilu, ze kterého jsou vyrobené. Zvláště v zimě trpí suchá kůže při běhu v legínách z umělotiny naprosto enormně. Mohou se tvořit nepříjemné vyrážky a exémy. Kromě výběru správných legín autor doporučuje: mazat, mazat, mazat! Nebojte se hydratovat před ale i po běhání.

Zapomeňte na termo trika, nic horšího si běžec na tělo navléknout nemůže. Prodyšnost (hlavně ven) je priorita číslo jedna. Sáhněte proto po specializovaných tričkách pro běh. Pokud nechcete sypat Vaší oblíbené značce zbytečné peníze za brand, doporučuji nakupovat v prodejnách Lidl! To samé platí i o mikině a větrovce.

Jediná větší investice by tak měla být obuv. Alfa a omega vašeho výkonu spočívá ve správném obutí. Když vám někdo bude tvrdit, že zaběhne stejný čas v piškotkách jako v Lunar Eclipse od Niku, protože výkon přece záleží na odtrénované dávce kilometrů, lže. Sedněte si s odborníkem v nejbližší specializované prodejně, nechte si poradit. Výsledek bude stát za to. Pokud to s běháním myslíte vážně, budou vaše první boty znamenat hodně.

Tak oblečeni bychom byli, teď už jen vyběhnout!