weby pro nejsevernější čechy

Bledule u Skalice u České Lípy

Když se v našich končinách řekne bledule, každému hned automaticky naskočí Peklo. Poněkud nespravedlivě, protože lokalit s touto sezónní bílou kráskou je daleko, daleko víc. KČT Krásná Lípa za nimi vyráží každý rok na různá místa, první letošní výprava vedla do Skalice u České Lípy. Ve vlaku a v cílové stanici se nás postupně nasbírala skupina 9 dychtivců + 3 hafanů. Část cesty jsme absolvovali z vlakového nádraží po místní naučné stezce Po památkách obce (chvályhodný nápad, nicméně úroveň textů byla občas hodně diskutabilní). Za malým železničním viaduktem doprava přes Svobodnou ves směrem na Slunečnou. A zhruba v půli cesty před domky po pravé straně kolem čerstvě zoraného pole do míst, na něž nic neupozorňuje – a najednou v roklince pod hrází rybníka lužní les, plný, plničký bílých květů, kam se člověk podíval… 

Když jsme se dostatečně vykochali a nafotografovali spousty obrázků, pokračovali jsme dál směrem na Slunečnou. Zemědělská idyla – krávy, prasata, slepice. Jen obora po levé straně prázdná. Když jsme stanuli na silnici, byl jsem naším dnešním průvodcem Mikulášem Peterkou vybídnout, že rychle doběhneme vpravo k další, menší oboře, zatímco zbytek skupiny bude pokračovat ke kostelu, kde se nachází loučka s krokusy. A musím uznat, že odbočka se vyplatila, s radostí jsem se nechal od nebojácných laní poslintat.

Rychlý přesun za zbytkem výpravy ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde na tzv. Farské louce je od roku 1949 vyhlášena přírodní památka kvůli výskytu šafránu bělokvětého, který tu podle místní infotabule v 19. století vysázel místní farář. Bohužel na krásně osluněné loučce bylo kvítků už jen jako šafránu, ale navíc byla k vidění i prvosenka vyšší a sasanka hajní, za ploty v zahradách pak rozkvétající narcisy.

Ještě pár kroků dál na místní hřbitůvek, kde se nachází rodinný hrob, v němž leží herec Vlastimil Brodský a vydáváme se zpět. Cílem je skalická hospoda U Slunce, bohužel pro přítomné mlsouny s již částečně probraným jídelním lístkem. Přesto jsme si každý vybrali k plné spokojenosti a s plnými břichy se vydali na nádraží absolvovat zpáteční cestu. A ve čtvrtek nás čeká cesta za bledulemi do Waltersdorfu.

Další fotky k vidění na webu KČT Krásná Lípa – Mikuláše Peterky zde -> a Jitky Štraubové zde ->.