weby pro nejsevernější čechy

Nové regionální výrobky z Českosaského Švýcarska 2015

V Krásné Lípě proběhlo již 8. kolo certifikace regionálních výrobků.  Mezi výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko – regionální produkt“ tak nyní nově patří textilní zvířátka z Českého Švýcarska vyráběná v Srbské Kamenici.

Již po druhé byly také certifikovány i zážitky. Mezi certifikované zážitky z regionu Českosaského Švýcarska tak přibyly Dětské prohlídky na děčínském zámku a prohlídky s Černým rytířem z cyklu: „Otevřte 13. komnatu“ taktéž na Zámku Děčín, nebo pochody Skalními hrádky Labských pískovců, jejichž 33. ročník letos opět organizuje KČT Krásná Lípa.

České Švýcarsko o.p.s. je již od roku 2010 koordinátorem regionální značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Značka patří do Asociace regionálních značek a je udělována nejen v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku (ve spolupráci s MAS Šluknovsko), ale také na území Saského Švýcarska. V regionu je již certifikováno 29 produktů a 7 zážitků. Certifikát platí na dva roky a opravňuje výrobce k užívání značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ na všech certifikovaných produktech i propagačních materiálech.

Popis nových certifikovaných výrobků a zážitků:

TEXTILNÍ DEKORACE Z ČESKÉHO ŠVÝCARSKA

Vlk, rys nebo kulíšek, ale i další zvířata z regionu v podobě polštářků, kapsářů nebo jen dárečku pro děti vyrábí paní Lucie Říhová ze Srbské Kamenice z ponožek a různých druhů látky. Tyto drobné suvenýry z regionu mohou udělat radost nejen dětem, ale i dospělým. Paní Říhová by ze svého koníčku během mateřské dovolené ráda udělala stálé zaměstnaní a k tomu by jí značka Českosaské Švýcarsko mohla pomoci.

DĚTSKÉ PROHLÍDKY ANEB ZA TAJEMSTVÍM ZÁMECKÝCH DĚTÍ

Program se odehrává v běžné prohlídkové trase a je určen především rodinám s dětmi. Využívá své vlastní speciální rekvizity, které mají zapojit co nejvíce smyslů. Malí návštěvníci nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Celou prohlídkou se jako červená nit line zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co malé návštěvníky čeká na konci? Tajemství, které se všichni dozví až během prohlídky.

Program je určen pro děti ve věku 4–12 let. Prohlídky probíhají o jarních nebo letních prázdninách v 11:15 a 14:45 hodin nebo v jiných termínech po předchozím objednání.

Na žádném jiném zámku na Děčínsku  není možné takovou prohlídku s dětmi absolvovat. Zámek Děčín navíc poskytuje i další možnosti trávení volného času, zajišťuje turistům informace a lze zde zakoupit i regionální výrobky.

PROHLÍDKA S ČERNÝM RYTÍŘEM

Tato prohlídka probíhá na Zámku Děčín a je součástí projektu „Otevřte 13. komnatu“. Zámek Děčín je jedním z deseti objektů v České republice, které můžete v rámci tohoto projektu navštívit. Tajemným průvodcem v Děčíne Černý rytíř, který je postavou založenou na skutečně existující osobě lstivého a vypočítavého pána z dob husitských – Zikmund z Vartenberka.  Ve středověkých prostorech na návštěvníky čeká interaktivní prohlídka s řadou překážek a úkolů, které musejí vyřešit. Projekt chce do českých hradů a zámků vnést „svěží závan zábavné hry“ a nabídnout „zábavu, tajemno a rovnocenné partnerství mezi průvodcem a návštěvníkem“, tvrdí organizátoři ze společnosti Zlatý pruh Polabí, která 13. komnatu připravila.

Prohlídky probíhají od dubna o sobotách, nedělích a svátcích v 10:30, 14:00 a 15:30 hodin

POCHODY SKALNÍMI HRÁDKY LABSKÝCH PÍSKOVCŮ

Tradiční akce pořádaná KČT Krásná Lípa v malebné krajině pískovcových skal Národního parku České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce vždy počátkem srpna. Letos proběhne již 33. ročník těchto mezinárodních dálkových pochodů.

Pro účastníky pochodů je vždy připravena bohatá nabídka tras, která skýtá výběr od deseti do sta kilometrů. Pořadatelé nezapomínají ani na cykloturisty. Akce se účastní nejen lidé z blízkého okolí, ale hojně i němečtí a slovenští turisté.

Název pochodů je odvozen od řady skalních hrádků, které na svých trasách turisté během pochodu navštíví: hrádek Krásný Buk, Brtnický hrádek, Falkenštejn a Kyjovský hrádek. Nejsou to ale jen hrádky, které na trasách účastníci potkávají, jsou to i rozhledy Dymník a Vlčí Hora.

Akci navštěvuje každoročně několik stovek lidí.

Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a udržitelnému cestovnímu ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. Uděluje se výrobkům, které mají v regionu dlouholetou tradici (nože z Mikova, čokolády z děčínské firmy Jordan & Timaeus), nebo jsou převážně z místních surovin (dřevěné spony od p. Kříže, včelí med od p. Kuby z Brtníků, mošty ze Saska apod.). Posuzuje se i podíl ruční práce, jedinečnost ve vztahu k regionu a výjimečné vlastnosti produktu. Výrobcům značka umožňuje větší propagaci jejich výrobků a otevírá nové možnosti prezentace a prodeje, např. na regionálních trzích. Základním nástrojem propagace jsou společné webové stránky všech certifikovaných produktů www.regionalni-znacky.cz. Koordinátor značky dále propaguje certifikované výrobce na svých akcích, webových stránkách a vydáváním propagačních materiálů a katalogů. Většinu výrobků lze zakoupit také na informačních střediscích v Českém Švýcarsku i ve Šluknovském výběžku.

Kontakt pro média:

Mgr. Dana Štefáčková

Tel. + 420 777 819 198

dana.stefackova@ceskesvycarsko.cz

České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10

Krásná Lípa 407 46

Tel: +420 412 383 000

www.ceskesvycarsko.cz