weby pro nejsevernější čechy

Ke konci roku nezaměstnanost na Šluknovsku prudce vzrostla

Neveselé předpovědi odborníků se naplnily. Konec roku přinesl vyšší nezaměstnanost, další příliv nezaměstnaných se na úřadech práce očekává i v lednu. 
Důvodem pro prosincový nárůst nezaměstnanosti je ukončení řady sezónních prací, například v zemědělství, v lesnictví nebo stavebnictví. Leden však bude poznamenán i ukončováním pracovních poměrů ke konci roku 2009 v řadě firem. Lze předpokládat, že začátkem tohoto roku nezaměstnanost ještě stále bude stoupat, a to i v celém Šluknovském výběžku.

Zde se během posledního měsíce minulého roku rozrostly řady lidí bez práce o 238 osob, a míra nezaměstnanosti tak dosáhla na 16,92 procenta, což je maximum loňského roku. 
Nejhorší situace je v Chřibské, kde nezaměstnanost překročila hranici 25 procent a téměř každý čtvrtý zdejší občan je bez práce. V Jiříkově je nezaměstnanost podobná, 22,41 procenta, ale i zde je bez práce každých čtyři a půl člověka. 
Nejpříznivější čísla ze Šluknovska hlásí Vilémov a Rumburk, na území okresu Děčín se nejnižší nezaměstnaností chlubí Jílové (11,76%) a Děčín (12,44%).
Na konci prosince hlásili zaměstnavatelé 148 volných pracovních míst. Na každé z nich připadá 72 uchazečů.

1 2Následující stránka