weby pro nejsevernější čechy

Rohlíčky obzvláště vypečené

Když mi došlo, že nacházím v regálech obchodů místo rohlíků něco, co nejvíc připomínalo gumové robertky, což je sortiment úplně jiného druhu obchodů, rozhodl jsem se pro rekvalifikaci. Budu pekařem. Na hledané slovo „rohlík“ reagoval internetový vyhledavač bystře a já se jen snažil vybrat z nabídky recept, který by byl tak jednoduchý, aby začátečníka příliš nevylekal. A to se povedlo.
Takže jsem probudil kostku droždí lžičkou cukru a trochou mléka a nechal na teplém místě, mezitím jsem vmíchal lžíci soli do půl kila hladké mouky.
Když kvasnice dostatečně zvětší objem vmícháme je do připravené mouky, přidáme čtvrt litru vody a tři lžíce oleje. Olej je možné nahradit sádlem a výsledku to nijak neuškodí, spíš naopak.
Následuje hnětení, vařečkou hnětadlem a nakonec rukama, ruce jsou nejlepší.
Vypracované těsto vložíme do díže a necháme kynout tak hodinku. Když těsto vykyne tak na dvojnásobek původního objemu, vyrobíme z něj placku, kterou naporcujeme podle otřeby.
(Z této dávky lze upéct šestnáct rohlíčků, šest rohlíků a nebo třeba i jenom dva megarohlíky, podle potřeby.)
Jednotlivé dílky rozválíme válečkem a poté z nich umotáme rohlíky, před motáním potřeme celou plochu těsta mlékem. Lépe se slepí a drží. Rohlíky vložíme na vymazaný plech, jejich povrch znovu potřeme mlékem a posypeme solí, kmínem, mákem, sýrem … podle potřeby a chuti.
Pečeme ve vyhřáté troub na dvěsě stupňů deset minut a potom dalších deset až patnáct minut na dvěstědvacet stupňů až do chvíle, kdy pečivo něžně zrůžoví.