weby pro nejsevernější čechy

Povolební situace ve šluknovském výběžku 2010

Jedno z nejčastěji skloňovaných hesel letošních komunálních voleb bylo slovo „změna“. Snad všechny kandidující strany do městských a obecních zastupitelstev, které byly v opozici proti současným vedením radnic, se dožadovaly výměny starostů a místostarostů, ale mnohdy i většiny úřednického aparátu.  

Podle konečných výsledků voleb však voliči byli jiného názoru a až tak moc po změnách netouží. Obsazení většiny radnic se tak ani po volbách nezmění.

Zisk solidního mandátu a vítězství ve volbách tak zaručuje další setrvání ve starostovském křesle starostovi z Lipové Pavlu Svobodovi a vilémovskému starostovi Hynku Raichartovi.

Drtivou výhrou svého týmu si pojistil další čtyři roky ve funkci i krásnolipský starosta Zbyněk Linhart, jehož Sdružení 2010 získalo v zastupitelstvu čtrnáct křesel z jednadvaceti.

Úspěšný byl i Miroslav Jemelka z Dolní Poustevny se svými Evropskými demokraty a lobendavská starostka Lenka Haupsdorfová.

Jisté křeslo starosty měl již několik týdnů před volbami starosta z Doubice Martin Schulz, který stál včele jediné kandidátky, která se vydala do obecních voleb.

Poměrně nejistá situace panuje ve Velkém Šenově, kde současná starostka Marcela Boháčová získala s ČSSD o jeden hlas méně než opoziční Sdružení nezávislých kandidátů. O tom, kdo zasedne na radnici, rozhodnou až povolební vyjednávání, a k vítězství té které strany postačí pouze jediný hlas. Podobně je na tom mikulášovický starosta Stanislav Hladík.

Zajímavá je situace ve Šluknově, kde již nekandidoval současný starosta Milan Kořínek, a po dvanácti letech v komunální politice odchází na opravdu zasloužený odpočinek. V boji o radnici se utkalo osm stran a sdružení a až na jednu, která získala pouze jeden mandát, každá kandidátka vybojovala křesla dvě. Podle programové shody se již dnes profilují dvě přibližně stejné skupiny a tak se může stát, že o křesle starosty bude opět rozhodovat jen jediný klíčový hlas.

Téměř 38 procent voličských hlasů a sedm křesel v patnáctičlenném zastupitelstvu katapultovalo současného starostu Jiříkova Michala Majáka na horkého kandidáta na muže číslo jedna jiříkovské radnice, a s podporou dvou hlasů místní ODS by se jím měl stát zcela určitě.

Jisté křeslo zatím nemá starosta Starých Křečan Martin Mänzel. V tuto chvíli probíhají intenzivní povolební vyjednávání mezi pěti stranami, které se dostaly do zastupitelstva.

A jak zahýbaly volby s rumburskou radnicí?

Nijak. Sociální demokracie, která vede město již dvanáct let, získala 35 procentní podporu voličů, a díky tomu i devět křesel v zastupitelstvu. Spolu s KSČM, tradičními koaličními partnery, a s SNK – ED, tak může sestavit vládnoucí koalici, a tak se již dnes rýsuje budoucí složení rumburské radnice, a to tandem Sykáček – Šváb.

Velkým překvapením je ztráta pozic rumburské organizace ODS, která oproti komunálním volbám z roku 2006 ztratila téměř třináct procent hlasů. V předchozích volbách získala 31 procent, jen o něco málo méně než ČSSD, letos její obliba mezi voliči klesla na necelých osmnáct procent. Navíc voliči upřednostnili kandidáty ze středu kandidátky ODS, například Romanu Buškovou, Karla Schäfera, Jana Pospíšila, Jiřího Pimparu a Róberta Nagye. Tím ovšem ze hry vypadli všichni občanští demokraté z předních pozic kandidátky, Radek Engl, Petr Dúbravec, Miroslav Jeništa a Martin Pohl.

Do rumburského zastupitelstva se probojovala i Bronislava Nedvědová, jediná představitelka rumburské opozice, která o sobě dává vědět při každém zasedání zastupitelstva. Vedle ní nově zasedne i ředitel Základní školy Tyršova Josef Růžička.

Zájem voličů o budoucí dění v obcích letos značně převyšoval oproti minulým volbám. Průměrná volební účast byla přibližně 53 procent. Nejvíce voličů se dostavilo k volebním urnám v Doubici, kde volilo skoro 72 procent oprávněných voličů. Nejméně jich volilo ve Varnsdorfu, 36,79 procent. V Rumburku si možnost zvolit svého starostu nenechalo ujít 41,25 procent lidí.