weby pro nejsevernější čechy

Zápisník městské policie Rbk

Ani čas sváteční…

nebránil třem mužům v jejich nekalých způsobech obživy. 28. prosince kolem půlnoci se vypravili naloupit si trochu kabelového materiálu, jehož cenný obsah hodlali zpeněžit. Naštěstí si jich všiml pozorný obyvatel Rumburku zrovna ve chvíli, kdy obtěžkáni kabely, projížděli na svých kolech kolem Lužické nemocnice. Po jejich stopách se vzápětí po oznámení vydala hlídka Městské policie, která požádala o součinnost i hlídku Policie ČR. A tak byli všichni tři provinilci dopadeni v Lovecké ulici, a jelikož se ani jeden z nich nemohl prokázat platným občanským průkazem, byli předáni k dalšímu šetření do rukou policistů, zároveň s podezřením na spáchání trestného činu.

Noční telefonát zachránil muži život

Když se 29. prosince minulého roku, více jak hodinu po půlnoci, ozvalo na lince 156oznámení, že se u školy na ulici Jiříkovská plazí muž, mohl si leckdo myslet, že si opět někdo pořádně přihnul, až nebyl schopen postavit se na nohy. Na místo se tedy vypravili městští strážníci, kteří zde v mrazu a sněhu nalezli vyčerpaného, podchlazeného, pětašedesátiletého muže se zraněnou nohou. Okamžitě ho naložili do svého vozu a odvezli do nemocnice k ošetření. Zdejší lékaři muže ošetřili a vzhledem k jeho zranění i zdravotnímu stavu si ho zde na několik dní ponechali. Starý pán byl zachráněn právě v čas, nebýt všímavosti lidí, mohl na následky vyčerpání a podchlazení i zemřít.

Ani se neohřál

Hned první den v novém roce přijali okolo čtvrté hodiny odpoledne městští strážníci hlášení, že v ul. V. Kováře v bývalé lékárně někdo demoluje interiér. Na místo se okamžitě dostavila hlídka MP, která zároveň požádala asistenci i Policii ČR. V lékárně pak byl přichycen sedmadvacetiletý muž, který z domu vynášel staré dřevo. Strážci zákona muže z místa vykázali a zdůraznili, že se nemá vracet. Odešel tedy s prázdnou a už se zde neukázal. Dřevo zůstalo na místě.

Jak na Nový rok …

Nevesele vykročili do nového roku manželé z Rumburku, jejichž spor museli hned na první den rokui2011, kolem deváté hodiny večer řešit, městští strážníci. Ti do bytu byli přivolání po oznámení o napadení jednatřicetileté ženy jejím o devět let starším manželem. Strážníci aktéry bitky uklidnili, a ženu odvezli se zraněním na ošetření na chirurgické oddělení do nemocnice, kde byla ošetřena. Zároveň ji poučili o tom, jak postupovat v případě, že by chtěla na manžela podat oznámení o přestupku.

Lze jen doufat, že se v případě tohoto páru nevyplní stará pranostika – Jak no Nový rok, tak po celý rok.

Usnul v chůzi

Muže ležícího s nohama na silnici a zbytkem těla na chodníku, který si ustlal ve sněhové závěji, přímo proti služebně Policie ČR v Rumburku, si druhého ledna vpodvečer všimla řidička ze Starých Křečan, projíždějící kolem jeho bezvládného těla. Městští strážníci, kteří byli vysláni na místo „nálezu“ zjistili, že muž je známým rumburským bezdomovcem, jehož zmohl alkohol natolik, že usnul vzápětí poté, co uklouzl na sněhu. Spánek ho zaskočil tak rychle, že ani nestačil odsunout nohy na chodník. Jakmile strážníci spáče probudili, těžkopádně se vydrápal na vratké nohy a odpotácel se dospat svůj zimní spánek někam do úkrytu.

Co se doma uvaří…

Křik a nadávky, zvuk rozbitého skla a třískání dveří, to vše bylo důvodem, proč 9. ledna po šesté hodině večer byly do panelového domu v ulici SNP vyslány hlídky Městské policie a Policie ČR. Strážci zákona zde zjistili, že emocemi provázený konflikt v rodině byl řešen za doprovodu rozbíjení nádobí a skleněných výplní dveří. Přitom došlo i ke zranění jednoho z nájemníků, kterého strážníci odvezli k ošetření na chirurgii. Po uklidnění situace poučili všechny rozhádané osoby, jak mohou postupovat, pokud by na sebe chtěli podat oznámení o přestupku. Tuto nabídku přítomní odmítli. Zřejmě se řídí pravidlem, co se doma uvaří, to se doma sní. Škoda jen, že přitom létají talíře.