weby pro nejsevernější čechy

Tradiční „Řezbaření v rumburském muzeu“ posedmé

V sobotu 29. 1. 2011 bude v rumburském muzeu v 10.00 hodin slavnostně zahájeno v pořadí sedmé „Řezbaření v muzeu“.

Akce, která se původně uskutečnila za přítomnosti místních amatérských mistrů řezbářů jako symbolické rozloučení s betlémy, se v průběhu let maličko proměnila. Na počátku stála myšlenka ukázat všem zájemcům, jak dřevěná betlémová figurka vzniká a kolik času, úsilí a lidského umu je vloženo do každé postavičky.

Návštěvníci měli rovněž možnost s tvůrci pohovořit a případně si objednat betlémový komplet. Právě v samém počátku roku je situace pro nové objednávky nejpříznivější, při zahajování výstav bývají většinou již objednávky uzavřeny. Letos se představí řezbáři: Jaroslav Koděra, Josef a Roman Liščákovi, Jiří Martínek, Bohumil Tománek, Josef Maštrla a Ladislav Süss.

Řezbaření v muzeu se postupně stalo komponovanou přehlídkou místních umělců, kteří si do muzea našli cestu. Kdo se rád dívá na rukodělnou činnost – háčkování (Denisa Dvořáková), korálkování (Dagmar Kopečná), paličkování (Pavlína Šafusová), malování podmaleb (Bára Štísová), je na výstavě na správném místě. Jako doplněk pro pravou koukací pohodu budou k prodeji rovněž autorské šperky Josefa Herzlíka. Pro milovníky dřeva drobnosti a malované krabičky Kláry Fabiánové, stejně jako látkové hračky. Kdo by se obával, že přesto nenalezne vhodný objekt k investici, může si zakoupit z knihkupectví Libuše Horáčkové papírové betlémové archy, knihy, či některou z použitých z Antikvariátu Klariani, nebo se seznámit s kouzlem pravých čajů z Čajového pokojíku z Nového Boru, či se potěšit malovaným hedvábím z Ateliéru Jobka.

Ani na malé návštěvníky se díky skvělému přístupu rumburského Domu dětí a mládeže nezapomnělo. Něco malého si mohou vyrobit s sebou domů, aby si tak uchovaly milou vzpomínku na jarmarečné dění mezi betlémy.

Každý den v životě je jen jednou a je tím vzácný. Díky místním umělcům patří den akce „Loučení s betlémy“ (10.00 – 16.00 hod.) mezi ty „Jedinečné“ a ještě zapamatovatelnější.