weby pro nejsevernější čechy

Podzemní továrna Rabštejn, TIP NA VÝLET

V polovině 19.století založil Franz Preidl v malebném údolí říčky Kamenice poblíž Jánské na Děčínsku přádelny bavlny. Firma velice prosperovala, ale po první světové válce, kdy stoupla cena bavlny, přestala být výroba zisková a tak ji zastavil. Provoz byl částečně obnoven po roce 1939 ale v roce 1942 skončil a celý komplex byl zabaven a pro účely zbrojní výroby přidělen firmě Weserflug z Brém. Na podzim 1942 byly z výrobních hal odvezeny do šrotu spřádací stroje a do prázdných hal navezeno na 600 kusů nového strojového parku, určeného pro výrobu leteckých součástek pro letadla Junkers, Focke-Wulf a první dvourotorový vrtulník Focke-Achgelis Fa 223.

Souběžně se stavbou dalších montovaných hal probíhaly i přípravy pro vybudování podzemní továrny, která měla pojmout značnou část výroby. Mělo být vybudováno na 82000m2 podlahové plochy, přičemž některé chodby o šířce až 20m, aby bylo možno umístit co nejvíce strojů. Nakonec se do konce války podařilo vybudovat jen asi 6000m2 a dalších 8000m2 zůstalo nedokončeno. I přesto se v Rabštejnské továrně povedlo ještě dokončit 3 kompletní vrtulníky, jeden dokonce provedl přímo v areálu továrny letové zkoušky. Všechny 3 vrtulníky odletěly před koncem války mimo území Čech, jeden z nich do Rakouska. Po válce se pak na našem území vyráběli pod označením Avia VR 1.

Během války zde pracovali vězni, zajatci i totálně nasazení z celé Evropy, kteří byli ubytováni v koncentračních táborech v okolí.Pozůstatky tábora a později i zbudovaný památník jsou nedeleko.

Po skončení války zde byl zřízen internační tábor pro nacistické zločince, ale díky řádění rudých gard a partyzánů, se sem dostávali i lidé, kteří stáli v cestě zlatokopům, kteří se chtěli zmocnit majetku živnostníků nebo továrníků. Rok života tu strávil také Albin Libisch z Kunratic u Šluknova, známý konstrukter motorek Čechie-Bohmerland, kterého ještě 28.června 1945 přepadli a okradli čeští partyzáni.

Po roce 1968 podzemí využívala ruská armáda a vybudovaly se zde gigantické podzemní nádrže na palivo, které se stáčelo z cisteren z nedalekého nádraží Veselé pod Rabštejnem. Později komplex vlastnila ČSLA, nyní se o zprávu areálu moc pěkně stará občanské sdružení z Janské, a je možno si domluvit i prohlídku areálu s podrobným výkladem.

{phocamaps view=map|id=5}

Chodby dnes mají asi 4,5 km a nejsou ještě zcela prozkoumány, takže celá návštěva je zahalena tím správným tajemstvím.

https://youtu.be/LE8M1aQNgos&feature=share

Taže zvu na parádní a dobrodružný výlet, baterky, teplý hadry na sebe i v létě a ať je Vás alespoň 8 do party.

Návštěvu si můžete domluvit na www.podzemirabstejn.cz