weby pro nejsevernější čechy

Návrat do sedumdesátejch

KIno Panorama ve Varnsdorfu si v sobotu 28/5 připmene své otevření a celý den se bude odehrávat ve stylu a looku let sedmdesátých. Kromě všech dnes už jenom těžko představitelných sraček přinesl počátek sedmdesátých let i nástup sedmdesátimilimetrových filmů a promítání na panoramatické o–hrom–né plátno. Dnes je možné označit tuhle uličku jako slepou, ale tehdá jsem ve Varnsdorfu viděl Letiště a Pád říše Římské a musím říct, že oba filmy na mě udělali dojem.

 

Kino Panorama bylo ve Varnsdorfu zbudováno na přelomu 60. a 70. let minulého století v rámci boomu výstavby 70 mm panoramatických kin na našem území. Při jeho výstavbě byla použita zcela originální metoda závěsné střechy na ocelových lanech, která byla před tím použita pouze u jediné stavby na světě a sice olympijského stadionu v Mnichově. Kino bylo otevřeno v roce 1971 a pro nejbližší okolí se jednalo o opravdovou událost. Součástí komplexu s panoramatickým kinem byl i hotel, restaurace, vinárna a taneční sál. Centrum Panorama ve Varnsdorfu je kino, které určitě již nyní stojí za návštěvu. Panoramatické plátno subjektivně působí při projekci širokoúhlého filmu až monumentálním dojmem, který nezažijeme v žádném ze současných ale ani bývalých pražských kin, včetně tolik vzpomínané legendární Alfy na Václavském náměstí. Celý objekt navíc vyzařuje velmi příjemnou atmosféru. Stručně řečeno: „Cítíte se zde jako v klasickém kině.“ Panorama se tak stává malým pokladem.

NIcméně v sobotu si ve Varnsdorfu oblékněte tesilky a vyražte na filmy Ať žijí duchové (od 14.00), Vzpoura na Bounty (od 16.00) a nakonec na Bitvu v Ardenách (od 20.00). I ceny evokují sedumdesátky, za pohádku zaplatíte kačku, za dospěláckéfily 24 korun. Navíc:

Ti z Vás, kteří se akce zúčastní v dobovém oblečení získají mj. u pokladny výraznou finanční úsporu – slevu na vstupném z 24 na 22 Kč!