weby pro nejsevernější čechy

Podzim v Českém Švýcarsku patří mezi nejoblíbenější

Prodlužovat zimní sezónu v Českém Švýcarsku je cíl, který si společnost České Švýcarsko klade již několik let a v posledních dvou letech zaznamenáváme první úspěchy a to především v nárůstu návštěvnosti v měsících září a říjen. V měsíci září zaznamenalo Jetřichovicko jednu z nejvyšších návštěvností – až o 100 % oproti roku 2010 a 2009.

V průběhu předchozích let jsme se soustředili hned v několika směrech na zvýšení informovanosti o výhodách podzimních pobytů a posílení návštěvnosti v tomto období: počínaje mediálními i marketingovými kampaněmi, prodlužování otevírací doby na našich sezónních informačních střediscích, propagaci turistických atraktivit v regionu vhodných pro podzimní nabídky, vydáváním různých publikací a brožur upozorňující např. na jedinečné výhledy v podzimním období a v neposlední řadě pořádání zajímavých akcí pro veřejnost – Dny Českého Švýcarska, Cestovatelský festival, podzimní exkurze s průvodce a další. Samozřejmě, že významným faktorem pro prodlužování podzimní sezóny je i počasí.

Nicméně se snažíme připravovat varianty pro pobyt návštěvníků i pro případ špatného počasí – tedy podporujeme aktivity mimo outdoorové – návštěva zámků, expozic, sportovních a zábavných center, muzeí a podobně. V průběhu podzimního období postupně uvádíme na knižní trh i další nové tituly o Českém Švýcarsku: Kalendář Českosaské Švýcarsko 2012 Jedná se o tradiční nástěnný kalendář Českosaské Švýcarsko 2012, tentokrát s tématem výjimečných grafických tisků (vedut) z 1. poloviny 19. století – období romantismu, které se pro svůj velmi emocionální vztah k přírodě stalo kolébkou turistiky v Českosaském Švýcarsku.

Letos jako bonus přikládáme malý doprovodný stolní kalendář (17×20 cm), který zahrnuje výběr dalších třinácti vedut v elegantním černobílém provedení s doprovodnými texty o historii nejznámějších zobrazených míst jako je Pravčická brána, Hřensko, Jetřichovické skály, Děčínský zámek, Bastei, nebo Königstein. (Formát: š 60 cm x v 42 cm) Stolní hra – Za tajemstvím Českého Švýcarska Hra je určena jak malým tak velkým se zájmem o poznávání krásné krajiny národního parku. Hráči se během hry dozvědí spoustu informací o přírodě, fauně a flóře, ale i o tajuplných místech a jiných zajímavostech.

Své síly si zde mohou změřit 2- 4 hráči, kteří se vydávají na 4 různé cesty krajinou od Krásné Lípy až po Hřensko a cestou musí překonávat řadu úkolů, překážek i kvízů. Vyhrává ten, který první dorazí do cíle. Hra může inspirovat jak k návštěvě tohoto jedinečného regionu, na druhou stranu se může naopak stát i aktivním suvenýrem, který si návštěvníci z Českého Švýcarska přivezou z dovolené sebou domů a při hře si pak vybavují své zážitky, které na daných místech osobně prožili. Turistický portrét Českosaského Švýcarska Kniha nabízí na 144 stranách v sedmi kapitolách pohled na rozmanité tváře Českosaského Švýcarska.

Najdete zde výběr turisticky nejatraktivnějších a nejtypičtějších lokalit a zajímavostí z přírody národních parků i z měst a obcí v jejich nejbližším okolí. S důvěrnou znalostí prostředí zde Zdeněk Patzelt na bezmála 300 fotografiích zobrazuje nejznámější vyhlídky a rozhledny, historické městské památky i venkovskou lidovou architekturu s křížky a skalními kapličkami, skály a skalní města s jejich geologickými útvary, řeky i říčky v soutěskách a desítky zástupců flóry a fauny.

Autor textů Rostislav Křivánek pak fotografie doprovází svým osobitým popisem okořeněným o zajímavé historické souvislosti. Hru, kalendář i turistický portrét si je možné v současné době zakoupit na informačních střediscích Národního parku České Švýcarsko nebo objednat na webu www.ceskesvycarsko.cz. Brzy již budou publikace distribuovány i do dalších prodejen v regionu i mimo něj.