weby pro nejsevernější čechy

Už nám to začíná (doplněno)

Zatímco čokoláda v kolekcích na hromadách v marketech postupně šedne, v reklamách na nás nějakou dobu huláká kamion Coca Coly. Už jen čekáme, kdy se ozve dívčí hlásek „Nemusím, já už ho vidím“. Poblouzněnci chystají podivné paňáky v červených kabátech, aby je oběsili na svítících liánách pod svými okny. A mezi tím vším se do kalendáře protlačil Advent. Pokud tedy nechcete sedět nečinně doma a máte v úmyslu si užít nějakou tu slavnostní pohodu, můžete se přidat k vrcholícímu šílenství, jehož většina se soustředila na 26. prosince. Pravda, našla se místa, která to vzala hopem, a taková Dolní Poustevna si své odbyla už v pátek. My se ale podívejme, kudy kam v sobotu:

Lipová – od 8:00 do 12:00 v prostorách bývalé knihovny v Lipové č.p. 419 Vánoční prodejní výstava výrobků terapeutické dílny (pořádá Domov důchodců Lipová)

Krásná Lípa – od 10:00 jarmark, v 15:45 vystoupí FS Křiničánek a varnsdorfský Kvíltet, v 16:15 rozsvícení vánočního stromu

(v neděli 27. listopadu od 13 hodin na dětském hřišti u rybníku Cimrák. Návštěvníky čekají soutěže o draka létavce, o nejzajímavějšího draka, o bio draka a další. Vstup na akci je volný.)

Mikulášovice – od 17:00 pásmo vánoční básní, písní a hudby, slavnostní rozsvícení vánočního stromu s překvapením.

Vystoupí: ANDĚLSKÁ POLONÉZA / MATEŘSKÁ ŠKOLA / ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA / MIKULÁŠOVICKÝ PĚVECKÝ SBOR

Stánky s vánočním zbožím od 17.00 h.: – možnost zakoupení svařeného vína čaje pro děti, vánoční perníčky, suvenýry (obrázky, přívěsky, sklo, keramika, květinové vazby, atp.)

Šluknov – (zatím jen malý předkrm, to hlavní teprve přijde) – ve 14:00 vlastnoruční výroba adventního věnce a dalších vánočních ozdob, poslech vánoční hudby, občerstvení. Vytvořte kouzlo Vánoc ve svém domově – poradíme jak na to, zdobící materiály jsou připraveny! Zámek Šluknov, vstupné: dospělí 70 Kč, děti 30 Kč

16:00-17:00 Slavnostní žehnání adventních věnců doprovázené varhanní hudbou, kostel sv. Václava

Jiříkov – 14:30 zahájení Adventu na náměstí: vystoupení Černých rytířů, slavnostní vysvěcení sochy sv. Jana Křtitele, mažoretky, MŠ Jiříkov, Komoráček, SK Viktorie, rozsvícení stromečku a výzdoby, ohňostroj, adventní koncert v kostele sv. Jiří

A nejbohatší nabídku skýtá Rumburk

9:00-16:00 Den dětské knihy a adventní trhy, Městská knihovna

9:00-16:00 Zahájení Adventu – prezentace obnovy Lorety v roce 2011 a klášterního betléma, ambit Lorety a kostel sv. Vavřince

13:00 Muzeum – výstava betlémů + Hanka a Bjarnat Krawcovi

9:00-17:30 trhy na náměstí (12:00 kapela FONOTEST, 15:00 Zahájení Adventu, 15:10 vystoupení dětských sborů ze ZŠ, 15:45 Andělé – divadelní představení divadla KVELB, 16:30 vystoupení ZUŠ + rozsvícení vánočního stromu starostou, 16:45 David Deyl, celou dobu andělská sbírka vánočních přání)

18:00 – Schola Gregoriana Pragensis – Adventus Domini – kostel sv. Bartoloměje

Varnsdorf si slávu schoval až na neděli 27. prosince: od 17:00 adventní slovo Rolanda Sollocha, rozsvícení adventního věnce, předání adventního světla, adventní písně v podání sopranistky Heleny Krausové s doprovodem dětského pěveckého sboru Bambule, rozsvícení vánočního stromu starostou, předání dopisů dětí pro Ježíška. A důvod? na ten jsem málem zapomněl, já pako – v sobotu u Kocoura od 20:00 Děda Mládek Illegal Band!

A pokud chcete zašilhat přes čáru, v neděli jsou v Seihennersdorfu od 13:00 do 18:00 tradiční Karáskovy trhy.

Pokud jsem na nějaké město a místo zapomněl, omlouvám se. Ale znáte to, kdo není na internetu, jako kdyby nebyl, což znamená, že jsem víc nenašel.