weby pro nejsevernější čechy

Speciální pořádkové jednotky na Šluknovsku zůstanou

Rumburk – „Speciální pořádkové jednotky zůstanou na Šluknovsku až do konce června,“ slíbila na včerejším zasedání rumburského zastupitelstva (15. 12.) vedoucí územního odboru Policie ČR plukovnice Alice Zemanová, která přijela seznámit zastupitele s bezpečnostní situací ve Šluknovském výběžku. Tyto jednotky tak nadále budou dohlížet na bezpečnost v regionu, přestože se ve Varnsdorfu rekrutuje nová padesátičlenná Speciální pořádková jednotka. Ta by měla mít první členy připravené již k prvnímu únoru.  Speciální pořádkové jednotky, které byly na Šluknovsko nasazeny jen několik dní po vypuknutí srpnových sociálních nepokojů, měly původně v regionu operovat pouze do konce roku. V listopadu ministr vnitra Jan Kubice připustil, že by zde moly zůstat i další rok. Podle plk. Zemanové je nyní jejich mandát prodloužen až do konce června. „Samozřejmě, že v průběhu času může policejní prezídium situaci vyhodnotit jinak a případně i jednotky odvolat, ale zatím máme přislíbeno, že zde tyto síly zůstanou zatím do začátku léta, “ uvedla Alice Zemanová.

Zájemců hodně, ale schopných málo
Stávající pořádkové síly by zakrátko měla podpořit nově vznikající speciální pořádková jednotka, která by měla dočasně sídlit ve Varnsdorfu. V tuto chvíli probíhá nábor do tohoto padesátičlenného týmu. Jak uvedla Alice Zemanová, zájemců o práci ve speciální pořádkové jednotce je víc než dost. Problém však je, najít mezi nimi ty nejlepší.
„Situace s výběrem uchazečů není jednoduchá. Výběrové řízení je náročné, nábor je obtížný a bohužel, odpad uchazečů je obrovský. Stává se nám, že z patnácti lidí projde přes psychotesty jen jeden,“ dodává. Dalším problémem je, podle Zemanové, morální kredit uchazečů. „Přestože zájemci o práci u policie podepíšou čestné prohlášení, že nebyli trestně stíháni, nedopustili se žádných přestupků a že jsou vlastně čistí, jak padlý sníh, často se ukáže, že opak je pravdou. Mnozí z nich mají na kontě třeba i tři až pět přestupků, a to nejen v dopravě ale i v majetkové kriminalitě,“ doplňuje informaci Zemanová.
Policie přesto na náboru intenzivně pracuje a již 1. února by měla varnsdorfská jednotka přijímat první uchazeče. Přesto je možné, že útvar nebude kompletní hned v únoru, ale mnohem později.

Rumburk – nejbezpečnější město na Ústecku
Podle zástupce vedoucí obvodního oddělní PČR v Rumburku nadporučíka Františka Steinbacha je v tuto chvíli Rumburk nejbezpečnějším městem na Ústeckém kraji. „Sice se zvyšuje drobná kriminalita, ale násilná a těžká kriminalita je minimální. Dá se říci, že kromě běžných víkendových potyček a výtržností, je v Rumburku klid. Navíc od léta klesl počet trestných činů z průměrných šedesáti na padesát měsíčně, což je běžný rumburský standard,“ vysvětlil František Steinbach. Zdůraznil také, že důrazné potírání drogové kriminality v Rumburku přináší první výsledky. „Povedlo se nám několik dost velkých zásahů při domovních prohlídkách, ale také při dopravních akcích, při nichž v posledních dnech přišli tři lidi o řidičský průkaz za řízení pod vlivem návykové látky. Soustavnými a důraznými kontrolami barů a heren míst, kde se drogová kriminalita vyskytuje nejčastěji, jsme citelně rozrušili zdejší drogovou scénu, znejistili a zneklidnili jsme zdejší uživatele i prodejce drog,“ zdůrazňuje Steinbach a dodává, že tyto akce budou i nadále pokračovat. Nicméně, i když se první výsledky již objevily, nelze očekávat zásadní změny hned. „Na některých případech se pracuje dlouhodobě, takže nelze čekat úspěchy v řádu dnů či týdnů. O dalších výsledcích bychom se mohli bavit až v prvním čtvrtletí nového roku,“ přiznává.

Kéž by to tak zůstalo
Mezi rumburské zastupitele spolu s Alicí Zemanovou přijel i plukovník Jiří Šenkýř, který je v tuto chvíli pověřený vedením krajské policie. „Přijel jsem nasát zdejší atmosféru, přesvědčit se, jestli opatření na zajištění bezpečnosti na Šluknovsku jsou nastavena a provedena dobře,“ vysvětlil v úvodu rumburským zastupitelům a zároveň dodal: „Výběžek je, co se týká policie, v tuto chvíli personálně zajištěn nejlépe v rámci celého kraje. Máme však některá místa a oddělení na kraji, která jsou na hranici funkčnosti. Bohužel nemůžeme je doplnit novými posilami, protože nábor je zastaven. Jestli se tento stav nezmění, reálně hrozí, že budeme muset některá oddělení slučovat,“ posteskl si plukovník Šenkýř.
Kvalitní personální zajištění policie na Šluknovsku, ale i dostatek prostředků na benzín, nebo na alkoholové či drogové testery pomáhá místní policii řešit nejen problematiku bezpečnosti na Šluknovsku, ale i kriminality. A policisté se svou radostí z toho, že zase mohou pracovat bez jakýchkoliv omezení, netají. „Speciální pořádkové jednotky nám hlídají bezpečnost na ulicích, v nočních klubech, hernách, a naši policisté a kriminalisté tak mohou účinněji a ve větší míře věnovat řešení a odhalování kriminality. Rozhodně se nám teď pracuje lépe a kvalitněji, zvyšuje se objasněnost případů a bezpečnost ve městech. Kéž by to už takto chtělo zůstat,“ přeje si nadporučík Steinbach.