weby pro nejsevernější čechy

100x Poklop

V těchto dnech se má v knihkupectvích objevit knížka „100 x Poklop“ známých to autorů kreslených vtipů Karla Klose a Luboše Pospíšila. Vydalo ji nakladatelství Logo Fogo. 
Karel Klos, řečený Karolko (* 1945 ve Volyni) a Luboš Pospíšil (*1950 v Jeseníku) se potkali v populárním hudebním uskupení C & K Voсal. Jejich dráhy se sešly, přestože jejich cesty zdánlivě nemají mnoho společného – Karolko vystudoval chemii a Luboš matematiku a zeměpis. Ale je tu ještě hudba, která lidi odjakživa spojuje! Karolko hrál na kytaru a Luboš na akordeon a klavír a zpíval a tak se v roce 1970 přidal k C & K Vocalu, v němž se záhy prosadil. Také se ale stále častěji prosazoval s vlastní tvorbou, doplněnou texty Ladislava Kantora a Pavla Šruta. S kapelou 5P, ve které nechyběl Bohouš Zapletal (ex-Jasná páka), David Koller nebo Michal Pavlík (dnes Čechmor) objížděl úspěšně celou republiku. Od roku 1983, kdy vyšlo zásadní album Tenhle vítr jsem měl rád, až do roku 2011, kdy vydal Chutnáš po cizím ovoci, spatřila světlo světa celá řada desek, některé ve spolupráci s Hudbou Praha, Biografem a LPG a 5P Luboše Pospíšila, kapelou složenou v roce 2007 z muzikantů o generaci – dvě mladší.

Karel Klos se zase stal uznávaným kreslířem, který v roce 1972 vytvořil s Václavem Klosem populární dvojici MIKL, která se prezentovala především v Dikobrazu. Po Listopadu, kdy se ledacos rozpadlo a Mikl také, Karolko se prezentoval v Podvobrazu, Hecu a SORRY. Také třeba v roce 1996 ilustroval Haškova Švejka. V roce 2005 se cesty Karolka Klose a Luboše Pospíšila opět potkaly a kruh se zdá se uzavřel. Vytvořili kreslířskou dvojici POKLOP, ve které Luboš vykonává náročnou funkci námětáře. Vystavovali v Divadle na Prádle, Galerii Malostranské Besedy v Ratajích či v Jindřichově Hradci. Spolupracují s měsíčníkem SORRY, Rádiem Beat a Literárními novinami. Zatímco Luboš se věnuje i nadále hudbě, Karolko, znechucený tím, že mu jeho geniální nápady chemika ukradla al-Kajda a jiní, odešel do důchodu a bude se věnovat výhradně kreslením vtipů. Alespoň to slíbil…