weby pro nejsevernější čechy

Demonstrace ve vší slušnosti

Necelé dvě stovky rozzlobených varnsdorfských občanů se dnes sešly, navzdory lednovým mrazům, před varnsdorfskou radnicí, aby se domohly svých práv a bezpečnosti. Setkání svolal místní občan Petr Heinrich, jako reakci na silvestrovské přepadení manželského páru pěticí Romů. Policie potvrdila, že se jednalo o rasový útok.Varnsdorfští občané jsou zneklidněni stále se snižující bezpečností v ulicích svého města a stoupající agresivitou útočníků. Jsou pobouřeni tím, že i přes jejich opakované demonstrace a výzvy, nehodlají odpovědné státní orgány a vláda republiky problematiku nepřizpůsobivých obyvatel a kriminálních živlů, řešit. Že se buď skrývají za mlčením, nebo prázdnými frázemi, ale slušné a pracující občany vydávají na milost a nemilost lupičům, zlodějům a agresorům. Na improvizovaném pódiu vystoupila řada řečníků, například Josef Mašín z Rumburku, organizátor první srpnové demonstrace, nebo Pavel Vaňač. Ten svůj projev doplnil názornou ukázkou toho, jak lidé vnímají přístup vlády k jejich požadavkům – každý požadavek napsaný na papíře, putoval z ruky Pavla Vaňače rovnou do koše, aniž by byl vyřešen.
Tato vtipně zinscenovaná scénka však popisovala hořkost a frustraci, která v místních od letních demonstrací přetrvává.
„V létě starostové dali dohromady Desatero Šluknovského výběžku, které je vodítkem toho, jak problematiku s nepřizpůsobivými řešit. Desatero přijal i Ústecký kraj. Ale vláda to smetla ze stolu a neřeší nic,“ kritizovali Nečasovu vládu řečníci. Na mušku si vzali i nové sociální zákony, zbytečnou práci Agentury pro sociální začleňování Romů, ale i varnsdorfskou radnici, která sice nechala vybudovat služebnu Městské policie v problémové lokalitě, ale ta svému účelu neslouží.

{module vdf-leden}

Proti Romům ne!
Až do poslední minuty vydrželi demonstrující na shromáždění, přestože mnozí z nich již nedokázali zastavit třes celého těla a jen si třeli zmrzlé ruce. Ale závažnost problému, který je v neděli odpoledne vyhnal do mrazu, jim nedovolil, aby odešli dřív, dokud nebudou mít jasno, co se bude dít dál. Organizátoři slíbili, že i nadále budou požadovat po odpovědných osobách řešení problému, a odpovědi na své otázky. „Sejdeme se znovu, dokud nás nebudou akceptovat, dokud naše problémy nevyřeší,“ zaznělo.
Demonstraci přihlíželo i několik pravicových radikálů a stoupenců Dělnické strany sociální spravedlnosti. Dokonce vedle pódia rozvinuli svou standardu. Nikdo jim v tom nezabránil.
Ale ke kolizím s romskou komunitou nedošlo. Organizátoři vyzvali všechny přítomné, aby k romským ubytovnám nechodili, aby zbytečně neprovokovali a nejitřili již tak dost rozjitřenou situaci. „Jděte domů do tepla, ale až bude nutné se znovu sejít a dát najevo náš názor, tak určitě přijďte,“ vyzval Varnsdorfské, a nejen je, Petr Heinrich.

Varnsdorfská nedělní idylka
Oproti předchozím, loňským, demonstracím, se tato lišila v několika aspektech. Zaprvé jejím organizátorem nebyl podvodník Lukáš Kohout. Zadruhé to byla demonstrace slušná, klidná, bez rasistických ataků a projevů. Zatřetí, obešla se téměř bez přítomnosti policie. Pouze několik automobilů bylo spatřeno v postranních uličkách, ale uniformovaní policisté se v blízkosti demonstrantů neukázali. A nakonec, Romové tentokrát byli v bezpečí.
V problémových lokalitách Varnsdorfu byl klid. Romové trávili nedělní odpoledne zřejmě doma v teple, jen jejich děti před bývalým hotelem Sport sáňkovali na blátě, a navzdory svátečnímu dni, bořila opodál parta romských dělníků za pomoci bagru polorozbořený dům. A jen několik metrů pod náměstí, na němž se demonstrovalo, závodilo pár romských dětí na in-line bruslích, aniž by na komkoliv z nich bylo znát, že by je protesty majority zneklidňovaly.

Kohout není vítán
Proti této demonstraci však ostře protestoval organizátor podzimních protestů Lukáš Kohout. Své právo, být jediným, kdo povede varnsdorfský lid do boje proti nepořádkům, se snažil vymoci si na radnici nejdříve svoláním jiné demonstrace. Ale chybou v datu, kdy si zabral náměstí na minulý rok, byl v prvním kole neúspěšný. Pokusil se tedy zvrátit pro něj nepříznivou situaci u soudu, kde se dožadoval ochrany práv minority, které je, podle jeho vyjádření, bráněno ve svobodném pohybu po městě. Soud jeho stížnost zamítl.
Kohout na nedělní demonstraci nebyl viděn.
Jediné, co připomínalo jeho osobu, byl údajný několika tisícový dluh, který po sobě nezaplacením za pronájem pódia. Slušní varnsdorfští občané se tedy na uhrazení dluhu složili a téměř každý z demonstrujících přispěl do improvizované kasičky libovolnou částkou. „Není to za Kohouta, ale je to slušnost vůči tomu, kdo byl díky jeho podvodům poškozen, proti tomu, kdo zapůjčil pódium, abychom my mohli dát najevo to, co nám leží na srdci a co chceme změnit,“ uvedl jeden z organizátorů.

Gabriela Doušová

Tagy