weby pro nejsevernější čechy

Paní, nesu Vám psaní

Dnes, v pondělí 16. ledna 2012, zveřejnilo město Varnsdorf na svých stránkách odpověď předsedy vlády ČR Petra Nečase na petici Varnsdorfských. Odhlédněme od toho, že o dvou předchozích nedělích se na městském webu nelze dočíst nic, a zkuste si onen dopis přečíst. Přiznám se, že jsem to na jeden zátah prostě nedokázal. Nevěřím, že si sám premiér našel ve svém programu čas ony čtyři strany napsat, ale už jen to, že je podepsal, může o něčem vypovídat. V textu je zmíněno přilévání oleje do ohně v souvislosti s rétorikou médií. Inu ano, občas to připomínalo zpravodajství listopadové – nic se neděje / proti extrémistům a protistátním živlům se tvrdě zasáhlo / bijou naše děti. Jen k té třetí informační fázi se dostal málokdo.

Martin Schulz na stejné téma píše tady ->

Ale zpět k dopisu – vytrhnu z kontextu, jak je teď populární, pár vět:

Varnsdorfští občané se nechali zneužít neonacistickými extremisty,  kteří jejich demonstrace infiltrovali, a de facto jich použili jako živé štíty pro útoky na policejní síly zabraňující v průchodu  k ubytovnám.  Rychlým a efektivním přesunem policejních sil na Šluknovsko dala vláda jasně najevo, že bezpečí a pořádek hodlá zajistit bez ohledu na výši prostředků.

To, aby davy lidí skandující nenávistná  a leckdy k násilí vyzývající hesla táhly k ubytovnám obývaným výrazně odlišnou sociální a etnickou skupinou, by nedovolila žádná vláda demokratického státu nikde na světě.

Pokud se místní dočtou v textu dopisu až k těmto větám, pak se musím vrátit k onomu zmíněnému přilévání oleje do ohně – protože věřím tomu, že pro mnoho místních budou tyto věty působit jako rudý hadr před býkem.

Dopis je v plném znění zde.