weby pro nejsevernější čechy

Startuje projekt Schrödingerův institut, příležitost pro všechny aktivní

„Hlavní problém českého školství je neschopnost pracovat se slabší polovinou populace a vytáhnout ji blíže k průměru,“ říká Tomáš Feřtek, novinář a expert na vzdělávání.

Dobře si to uvědomují ve varnsdorfském biskupském gymnáziu a už více než rok provozují takzvanou Akademii příslibu. Je to metoda a princip, s kterým přišel Geoffrey Canada, který první akademii tohoto typu založil v roce 2004, jako vrchol projektu na povznesení Harlemu.

Výsledky jsou skoro neuvěřitelné, přeloženo do českých poměrů: je to zhruba takové, jako kdyby v českých testech Scio uspěla neznámá škola z mosteckého Chanova. Promise Academy totiž dokáže pracovat nejen s chytrými dětmi chytrých rodičů.

Akademie, stručně řečeno, otevírá školu nejen žákům, ale i příchozím a vzdělává je i mimo oficiální osnovy.

Po slibném rozjezdu přichází varnsdorfské gymnázium s dalším krokem, který by měl zvětšit jejich akční rádius a rozšířit možnosti akademie na větší území. V minulých dnech byl schválen záměr na zřízení Schrödingerova institutu, který si klade za cíl povznést Šluknovský výběžek (Náhorní Karabach – náš Harlem).

Vedoucí projektu a ředitel gymnázia ve Varnsdorfu Jiří Čunát říká: „Ve výběžku je mnohem víc aktivit a aktivních lidí, než se má za to. Výběžek je mnohem víc, než současné nepokoje. Proto jsme Schrödingerův institut založili. Je to prostor možností, příležitostí pro všechny, kteří nechtějí jen nadávat, ale něco dělat. Odpovědí těm, kteří se opravdu ptají. Je to konkrétní a jasná pomoc znevýhodněnému kraji.“

Tento čtvrtek proběhne seznámení starostů výběžku s projektem, oficiální start je naplánován na letošní září.

 

Tagy