weby pro nejsevernější čechy

Výběžek, neboli jak to nefunguje

Loňská vlna demonstrací na severu republiky byla nastartovaná nekontrolovaným přistěhovalectvím vesměs nepřizpůsobivých obyvatel, která při normálním počtu obyvatel v jednotlivých obcí (od pár stovek do deseti tisíc) rozkymácela křehkou sociální rovnováhu, kterou se dosud dařilo udržet.Ne že by se nedalo demonstrovat už před tím, ale chyběl spouštěcí moment, který by zavelel vyjít do ulic. Stavy policistů se vytrvale snižovaly, Agentura pro sociální začleňování vydávala své nesrozumitelné zprávy, samosprávy předstíraly činnost a herny, zastavárny a drogová scéna žily svým alternativním životem.

První demonstrace přitáhla pozornost veřejnosti a médií, začalo se vrtět psem, zpravodajství ovládly mediální zkratky.

Za zmínku stojí, že se do čela demonstrujících nestavěl nikdo řádně zvolený, kdo by měl mandát z oficiálních voleb. Chtě nechtě to minimálně znamená, že volby automaticky negenerují zástupce veřejnosti, kteří by byli schopni naslouchat jejímu hlasu a přiměřeně reagovat na její nálady a požadavky.

Místní politická elita (lze něco takového opravdu seriozně najít?) navíc v podstatě držela basu se státní mocí a spoléhala na to, že někdo nahoře bude schopen něco VYMYSLET.

Těšínská jablíčka.

Nakonec se starostové výběžku dohodli na požadavcích, takzvaném šluknovském desateru, které při troše snahy vměstnáte na účtenku a předložili ho odpovědným. Výsledek? Našlo se asi dva miliony důvodů, proč podle tohoto jednoduchého manuálu nejde postupovat.

Asi by to bylo moc jednoduché.

Jediným hmatatelným činem bylo nasazení obrovského množství policistů. Spektakulární akce, která stála dost peněz na to, aby se tu uspořádal několikaletý nepřetržitý mejdan a ještě by zbylo na bublifuk mělo snad význam v momentě, kdy se na náměstích srocoval národ, faktický dopad pro každodenní pocit klidu a bezpečí je nula, viz. třeba situace ve Varnsdorfu.

Vděčný otloukánek Agentura pro sociální začleňování, jejíž zrušení při posledních setkáních požadují výběžanští starostové, si pospíšila a vydala zprávu o tom, že pracuje (opravdu, na různé projekty je přislíbeno víc jak STODVACET milionů korun; hle: další mejdan). Na přístupu agentury je zarážející fakt, že za víc jak půl roku nebyla schopna přehodnotit minimálně personální obsazení místních rezidentů, kteří očividně nejsou schopni navázat fungující kooperaci s orgány místních samospráv.

Na orloji politiků, kteří výběžek poctili svou návštěvou naposledy objevil Radek John a několik noname poslanců, kteří zřejmě neměli do čeho píchnout.

Další budou v neděli Dělníci, kteří na sobě sotva kdy měli modráky.

Je to všechno kuriozita, nebo je to jenom ta naše ještě nedospělá demokracie …?