weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorf na pochodu

Na varnsdorfském náměstí se sešlo na demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti na tři stovky demonstrantů, při pochodu městem na místo, kde došlo k silvestrovskému incidentu, který skončil tragickou smrtí dorazilo podle střízlivého odhadu čtyři až pět stovek lidí. Celá akce proběhla bez incidentů a odhadem rovněž několik stovek policistů nemuselo nijak zasahovat. Na konci události se z mlhy dokonce vyloupl policejní vrtulník. Jestli jste někdy viděli shromáždění Dělnické strany, viděli jste všechny. Předseda Vandas poměrně korektně, ale razantně hodnotí počínání politických elit, za souhlasného mručení davu. Má to hezky napsané, slyší na to všichni. Korupce, krádeže, zločiny a to především na nejvyšších místech. Nezaměstnaní nepřizpůsobiví, kteří sají dávky z peněz nás všech. Nevyšetřené útoky. Chytře namíchaný kokteil, který působí na přítomné a dostává je do varu.

Obzvlášť v lokalitě, která trpí vysokou nezaměstnaností a obyvatelé jsou frustrovaní. Potřebují naději a on ji dává. Nijak konkrétní, ale zdá se, že by zatočil se vším tím neřádem.  A slibem nezarmoutíš. Varnsdorfský občan, slušňák a drobný podnikatel, který stojí vedle mě říká: vždyť on má pravdu.

Nevzmůžu se na víc, než se zeptat, jestli si dovede představit, co by udělala tahle partička, kdyby vyhrála volby.

Kroutí hlavou a já si své představy nechám pro sebe.

Průvod městem je organizovaný a bez jakýchkoli excesů. Mládenci v čele průvodů vykřikují hesla a nejsou věru kreativní.

Čechy Čechům, cikáni do práce, nechceme multikulti. K žádné sborové recitaci nedojde a za chvíli ochraptí buď řečník a nebo jeho megafon.

Na místě tragédie vysocí hodnostáři strany, ale i celá řada dalších zapálí svíčku a bylo by to vlastně dojemné, kdyby to neudělali tak demonstrativně. Vrcholné číslo pokrytectví.

Je po všem. Demonstranti se otočí a organizovaně se vracejí na náměstí.

Jenom jeden místní volá na Vandase: Tomáši, támhle … támhle bydlej ty cikáni! Pojďte! Tomáši! Já to musím vědět, sám sem je tam stěhoval …

A Tomáš nic.

Ke křiklounovi se přitočí pořadatel demonstrace ozdobený páskou dělnické strany, a uklidňuje ho, aby nebláznil, aby vydržel.

Na radikální řešení je čas po volbách.