weby pro nejsevernější čechy

Čápi černí se z Afriky vracejí domů

Krásná Lípa, 27. 2. 2012 – Vzácní čápi černí se vracejí ze svých zimovišť v Africe domů. Jak vyplývá z hlášení francouzských ornitologů, je na cestě také čáp, který se vylíhl a byl okroužkován na hnízdě nedaleko Zadní Doubice v národním parku České Švýcarsko. Čáp s kroužkem číslo 6151 je jedním ze čtyř mláďat vyvedených z tohoto hnízda v roce 2006. Spatřil a vyfotografoval jej 10. ledna 2012 Joseph Combe v regionálním přírodním parku Camargue (Parc Naturel régional de Camargue), jižně od města Arles.

 

“Náš čáp se na jihu Francie připravuje na cestu zpět do našich končin a čeká na vhodné podmínky. Při čekání si užívá darů hostitelské země a plně využívá potravní nabídky, kterou mu poskytuje přírodní park,” řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda, a dodal: “Poznatky, které nám přináší zkoumání života jednotlivých druhů nám ukazují, jak důležité je vnímat ochranu přírody nejen v lokálním měřítku, ale také z hlediska evropského či světového. Souvislosti, které my lidé často nevnímáme, mohou být pro dnes ohrožené druhy doslova existenční otázkou.”


V národním parku České Švýcarsko v mezičase probíhají přípravy na co nejúspěšnější hnízdění ohrožených ptačích druhů v letošním roce. Zaměstnanci pracující v terénu zahajují sledování ptactva s cílem najít oblasti, kde ptáci zahnízdí. Hnízdní lokality pak budou pro návštěvnickou veřejnost dočasně uzavřeny. O úspěšnosti či neúspěšnosti hnízdění čápů černých, ale také sokolů stěhovavých či výrů velkých rozhodne především to, zda budou mít dostatek klidu. Dočasné uzavírky hnízdišť se však obvykle netýkají značených turistických cest.

“Problém spočívá v tom, že si ptáci místa pro hnízdění hledají ještě před začátkem turistické sezóny,” vysvětluje Pavel Benda, a pokračuje: “S příchodem návštěvníků a zvýšením ruchu mimo značené cesty by pak mohli hnízda opustit a nechat zastydnout vajíčka či hladem uhynout mláďata.”