weby pro nejsevernější čechy

Naslouchejme, dokud je komu – Holocaust našima očima

Tradice je tradice. 8. březen máme spojený my pamětníci s rudými karafiáty, rozdáváním froté ručníků odborovou organizací a výrobou přáníček maminkám ve výtvarné výchově. Ovšem na každý den připadá těch výročí mnohem víc, jen se o některých mluví málo, příliš málo… 8. března 1944 došlo k největší hromadné vraždě českých občanů v tzv. terezínském rodinném táboře v Auschwitz-Birkenau. Tento den bylo zplynováno 3.792 osvětimských židů.

Při této příležitosti se uskutečnila 7. března 2012 ve sborovém domě Apoštolské církve ve Varnsdorfu slavnostní vernisáž výtvarných děl žáků Vyšší odborné školy a Střední školy Varnsdorf pod názvem Holocaust našima očima. Jednalo se o vyvrcholení projektu školy a Centra vzdělávání a dialogu. O projektu přítomným něco prozradili regionální koordinátor a certifikovaný lektor přednášek o antisemitismu a holocaustu Radek Hejret a školní metodik primární prevence Dis. Ilona Tesařová.

To nejdůležitější ale zprostředkovala jedna z již nemnoha pamětnic – svůj životní příběh přijela vyprávět přímá účastnice dění v tomto táboře PhDr. Dagmar Lieblová, předsedkyně Terezínské iniciativy a nositelka Řádu Tomáše Garrigua Masaryka (narozena v roce 1929, v táborech přišla o všechny příbuzné). Stále vitální paní, u níž by její věk hádal asi málokdo, všem připomenula, že naše civilizace se leckdy nemá čím chlubit. A hlavně, že by člověk neměl zapomínat…

Program doprovodila židovskými písněmi rodinná kapela Hejretband.

Tagy