weby pro nejsevernější čechy

Marii Knejpové je sto let a stále čiší zdravím a energií

Nádherné sté narozeniny oslavila 20. března Marie Knejpová z Rumburku. Jubilantce přišel k tomuto významnému jubileu poblahopřát i starosta města Jaroslav Sykáček. Přinesl kytici a košík plný dobrot.

Nebyl sám, připojili se i další představitelé města a zástupkyně Okresní správy sociálního zabezpečení. Marie Knejpová je přivítala v kruhu svých nejbližších příbuzných. Návštěva jí, podle jejích slov, udělala radost, ale ještě víc se prý těší na setkání s ostatními jubilanty na rumburské radnici. „Těším se, až uvidím ostatní známé a oslavence,“ přiznává.

Její vitalita a duševní svěžest je obdivuhodná. Recept však na dlouhověkost nemá žádný.

Celý život tvrdě pracovala, vychovala dvě děti a nyní je již čtyřnásobná prababička. A ani dnes se nehodlá poddat lenošení. Jak prozrazují její nejbližší, babička si každé ráno zlehka zacvičí, aby se pořádně protáhla, potom poctivě trénuje chůzi okolo velkého jídelního stolu, padesát koleček doprava, padesát doleva, a přestože jí nohy již řádně neslouží, každý den sejde po schodech do přízemí a pak pomalu zpátky. Přiznává ale, že nahoru to už jde hůř.

Nikdy nekouřila a alkohol jí byl protivný, ale dnes si po ránu dá malou skleničku žitné na prokrvení. Nedrží žádné diety, jí slané i sladké a všechno co jí chutná. K jejímu každodennímu jídelníčku patří i dvě kávy denně, a když na to přijde, tak občas i sklínka dobrého vína.

Stále se zajímá o to, co se kolem ní děje. Každý den čte deník Blesk, kde se dozví spousty zajímavostí a kromě toho je vášnivou luštitelkou křížovek.

A jaké má přání ke svým stým narozeninám? „Chtěla bych nové nohy, které by mně sloužily a nebolely. Ale to už se mi nesplní,“ žertuje Marie Knejpová a pak zcela vážně dodává: „A chtěla bych se dožít 104 let.“

Vzhledem k tomu, jakým elánem a svěžestí tato drobná stařenka oplývá lze předpokládat, že se jí toto přání zcela jistě splní.

Lidí stoletých, tedy narozených v roce 1912 žije v České republice 469, z toho je 391 žen a 78 mužů. Celkem však žije v Česku 961 sto a víceletých občanů. Převažují ženy – 813, mužů je 148.
Nejstarší žena se narodila se v roce 1904 a momentálně žije v Moravskoslezském kraji. Nejstarší muž nyní žije v Královéhradeckém kraji a narodil se v roce 1905. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze (172) a v Jihomoravském kraji (133), naopak nejméně (18 ) v kraji Karlovarském.

gdo