weby pro nejsevernější čechy

Taky jsme tu doma (?) – vernisáž fotografií Jurije Helgesta

Pokud náhodou někdo nikdy nezabrousí do divadla a neupoutají ho fotografie člověčích detailů, má od úterka 3. dubna 2012 možnost vidět i něco „normálnějšího“ na chodbách městské knihovny ve Varnsdorfu. Zmíněný den se tu konala vernisáž fotografií Jurije Helgesta (narozen ve Varnsdorfu, otec Lužický Srb, nyní bydlí v Bukojně – obec Malešecy, pracuje v Nadaci pro lužickosrbský národ v Budyšíně). Fotografuje především při svých cyklistických tůrách v okolí svého domova a zachycuje okolní krajinu a nálady ročních období. Aktuální výstava nese název „Tady jsem doma – moje Lužice / Moja Łužica – tu sym doma / Hier Bin Ich Zuhause – Meine Lausitz“ a potrvá do 30. června 2012.

Lidí plno, fotografů taky (skoro to vypadalo na takovou menší demonstraci, ale na těch se brambůrky, oříšky a nápoje nepodávají) a nakonec i jazyků pěkná směska. Pokud chcete vidět, jestli se to za čárou od nás nějak liší, courněte na chodbu v patře.

Projekt je finančně podpořený Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007-2013. Realizace projektu je společnou prací Města Varnsdorf jako lead partnera, Městské knihovny Varnsdorf jako projektového partnera a Zwjazku serbskich wuměłcow v saském Budyšíně jako projektového partnera.

Tagy