weby pro nejsevernější čechy

V kostele sv. Jiří v Jiříkově zazní romská gospelová kapela

Dva koncerty šestičlenné pop rockové kapely F6 ze Slovenska uspořádá koncem dubna Římskokatolická farnost Jiříkov. Koncert nabídne v regionu nepříliš častý hudební žánr, jímž je gospel. Veřejnosti je určeno představení, které se uskuteční v pátek 27. dubna od 17.00 hod. v kostele sv. Jiří v Jiříkově. Druhé vystoupení proběhne v Dětském domově v Jiříkově. Hudební vystoupení je určeno všem obyvatelům města bez ohledu na národnost a barvu pleti.  Po obou vystoupeních proběhne setkání se členy romské gospelové kapely F6, která vydala již dvě CD. „Členové skupiny F6 jsou přesvědčeni, že i Romové mohou provozovat serózní umění. Vyprávět se bude o aktivním zapojení členů kapely do činnosti skautského oddílu a organizování volnočasových akcí, jakými je například pořádání romského festivalu Festrom“ vysvětlila Evelyn Bernardová, pastorační asistentka jiříkovské farnosti.

Římskokatolická farnost Jiříkov zajišťuje od roku 2007 mimo jiné mimoškolní zájmovou činnost pro romské děti ve věku 5-14 let z Jiříkova. „Kroužek funguje v období školního roku a pravidelně ho navštěvuje na 35 romských dětí z Jiříkova. Nabídnuto jim je doučování, výuka náboženství a výtvarné aktivity. Mnohaletá spolupráce s romskými dětmi ukázala, že těmto dětem dlouhodobě chybí pozitivní motivace k dalšímu vzdělávání a nalezení pracovního uplatnění. Koncerty romské gospelové kapely se mají stát vhodnou inspirací dětem i dospělým nejen z romské komunity,“ uvedl páter Jozef Kujan.

Koncerty pořádá Římskokatolická farnost Jiříkov za podpory Gymnázia Varnsdorf, Dětského domova se školou v Jiříkově a Schrödingerova institutu a je spolufinancována Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova v rámci osy IV LEADER Programu rozvoje venkova ČR. Vstupné je dobrovolné.

Tagy